RBS zaplatí v USA federálnym úradom 1,1 mld. USD

Britská banka Royal Bank of Scotland sa dohodla na mimosúdnom urovnaní v spore o problémové hypotekárne cenné papiere, ktoré v USA predala dvom úverovým družstvám

Britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) zaplatí 1,1 mld. USD, aby urovnala spor o predaje problémových hypotekárnych cenných papierov, ktoré boli v roku 2008 jedným zo spúšťačov globálnej finančnej krízy. Štátom podporovaná banka predala cenné papiere viazané na poskytnuté hypotéky dvom úverovým družstvám, ktoré skrachovali po kolapse bubliny na americkom realitnom trhu. Spoločnosť dohodu uzatvorila s federálnym úradom pre správu úverových družstiev. RBS pochybenia nepriznala a uviedla, že náklady urovnania zaplatí z existujúcich rezerv.

RBS má v USA naďalej otvorené spory s federálnym ministerstvom spravodlivosti a federálnou agentúrou pre podporu bývania. Generálny riaditeľ banky Ross McEwan v utorok na tlačovej konferencii v Londýne uviedol, že spoločnosť pracuje na ich urovnaní. Podľa portálu bbc.com mala banka ku koncu júna na vykrytie nákladov súdnych sporov vytvorené rezervy v celkovej sume 3,8 mld. USD.

(1 EUR = 1,122 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy