Peniaze a moc: Kto patrí k TOP 10 najbohatších prezidentov americkej histórie?

, 247wallst.com Foto: SITA;TASR/AP;YT/Simon & Schuster Books

Plat prezidenta Spojených štátov, Baracka Obamu, je na úrovni 400 tisíc dolárov ročne. Jednoznačne tým vedie nad ostatnými vodcami krajín a národov. Ďakovať zaň môže svojmu predchodcovi v úrade, George W. Bush ročný plat "šéfa" najsilnejšej krajiny sveta v roku 2001 zdvojnásobil. Niektorí americkí prezidenti však ešte pred inauguráciou mali na konte toľko, že ich prezidentský plat zaujímať vôbec nemusel.

Patrí medzi najbohatších Američanov, podľa časopisu Forbes má majetok za 4,5 miliardy dolárov, hoci on sám ho oceňuje až na desať miliárd. Donald Trump prišiel k značnej časti svojho majetku dedičstvom po otcovi Fredovi Trumpovi, ktorý bol newyorským stavebníkom a multimilionárom. Peniaze investoval predovšetkým do realít, jeho podnikateľskú cestu však preťalo niekoľko zlyhaní, vďaka ktorým prišiel o miliardy dolárov. Takým bol napríklad krach v roku 1990, kedy sa musel vzdať časti svojho osobného majetku, ktorým ručil za podnikateľské aktivity. O veľa prišiel aj v zadlžených kasínach v Atlantic City a v New Jersey. Dlhy ho donútili predať značnú časť svojho podielu v kasíne Taj Mahal, dnes v ňom má len päť percent. V roku 2006 vsadil na nesprávnu kartu, začal poskytovať hypotéky. Bol presvedčený, že realitný trh sa nemôže prepadnúť, ale zakrátko ho zasiahla ťažká kríza. Za neúspešný projekt sa dá považovať aj jeho letecká spoločnosť Trump Airlines.

Na druhej strane treba spomenúť oblasti, v ktorých sa mu darilo. Desiatky miliónov dolárov zarobil na oblečení a parfumoch, úspešné boli aj jeho televízne šou. Tento chlap má skutočne široký záber, to množstvo aktivít a menej likvidných stavieb sa ťažko vyčísľuje, mnohí tvrdia, že ani zďaleka nie je tak bohatý, ako o sebe tvrdí. „Každý týždeň miniem dva milióny dolárov na prezidentskú kampaň,“ chvastal sa počas primárok. Pri pohľade na ten neuveriteľný počet oblečenia, šiltoviek či šálok a iných propagačných predmetov, ktoré stáli viac ako 900-tisíc amerických dolárov, mu pokojne môžeme uveriť.

Ak by sa Trump nakoniec dostal do Bieleho domu, zaradil by sa do rebríčka predchádzajúcich prezidentov, ktorí núdzu o peniaze nemali. Pri pohľade na Trumpove prešľapy možno ani nie je prekvapujúce, že aj medzi velikánmi sa nájdu takí, ktorí o svoje bohatstvo nakoniec dokázali prísť.

10. John Fitzgerald Kennedy
Čisté imanie: 1 miliarda USD (avšak nikdy neprevzal dedičstvo po svojom otcovi, preto by mal byť ako bonus rebríčka)
Vo funkcii: 1961-1963 (35. prezident)
John F. Kennedy sa narodil do zámožnej rodiny. Jeho otec bol jedným z najbohatších mužov v Amerike, žena Jacqueline taktiež vyrastala obklopená bohatstvom. Takmer všetok majetok pochádzal z rodinného biznisu.

9. Bill Clinton
Čisté imanie: 75 miliónov USD
Vo funkcii: 1993-2001 (42. prezident)
Bill Clinton pochádza zo skromných pomerov a ani za svojho pôsobenia v prezidentskom úrade nijak extra nezbohatol. Najviac peňazí si zarobil až potom, čo funkciu odovzdal Georgeovi W. Bushovi. Je výborne plateným spisovateľom a rečníkom. Len za knihu Môj život inkasoval 15 miliónov USD. Výborne zarába aj jeho manželka Hillary.

8. Franklin Delano Roosevelt
Čisté imanie: 60 miliónov USD
Vo funkcii: 1933-1945 (32. prezident)
Roosevelt časť majetku zdedil a ďalšiu časť vyženil. Vlastnil rad usadlostí v štátoch Georgia, Maine a New York. V roku 1919 sa však dostal do finančných problémov, pomocnú ruku mu vtedy podala jeho matka.

7. Herbert Clark Hoover
Čisté imanie: 75 miliónov USD
Vo funkcii: 1929-1933 (31. prezident)
Hoover bol sirota, vychovával ho strýko, ktorý pracoval ako lekár. Hoover pôsobil na vysokom poste v ťažobnej spoločnosti, vďaka čomu rozprávkovo zbohatol. Svoj prezidentský plat venoval na charitu.

6. Lyndon Baines Johnson
Čisté imanie: 98 miliónov USD
Vo funkcii: 1963-1969 (36. prezident)
Keď bol Lyndon Johnson ešte malý, prišiel jeho otec o všetky peniaze. Časom sa Johnsonovi podarilo nazbierať veľmi slušný majetok. Vlastnil pozemky, rozhlasovú aj televíznu stanicu, hospodárske zvieratá alebo súkromné lietadlo.

5. James Madison
Čisté imanie: 101 miliónov USD
Vo funkcii: 1809-1817 (4. prezident)
Madisonovi patrili obrovské pozemky vo Virgínii a slušne si zarobil aj ako prezident. Kvôli kolapsu svojej plantáže však na sklonku života v podstate o všetko prišiel.

4. Andrew Jackson
Čisté imanie: 119 miliónov USD
Vo funkcii: 1829-1837 (7. prezident)
Hoci pôsobil ako prezident z ľudu, bol jedným z najbohatších prezidentov 19. storočia. Vlastnil rad pozemkov, dobre sa oženil a k ďalším peniazom prišiel v armáde. Napriek tomu sa počas svojho života nesmierne zadĺžil.

3. Theodore Roosevelt
Čisté imanie: 125 miliónov USD
Vo funkcii: 1901-1909 (26. prezident)
Roosevelt sa narodil do prominentnej rodiny a o peniaze nemal núdzu. Väčšinu z nich však stratil kvôli svojim pokusom o farmárčenie, dokonca sa musel nechať zamestnať. Jeho sídlo Sagamore Hill patrí medzi najatraktívnejšie reality na Long Islande.

2. Thomas Jefferson
Čisté imanie: 212 miliónov USD
Vo funkcii: 1801-1809 (3. prezident)
Jefferson zdedil po otcovi pôdu a desiatky otrokov. Počas svojho politického pôsobenia si navyše veľmi slušne zarobil. Ku koncu života sa však potácal v dlhoch.

1. George Washington
Čisté imanie: 525 miliónov USD
Vo funkcii: 1789-1797 (1. prezident)
Washington vlastnil latifundiá pôdy, o ktorú sa staralo viac ako 300 otrokov. Jeho žena zdedila veľké bohatstvo po svojom otcovi. A navyše si ako prezident zarobil viac ako ktorýkoľvek ďalší, jeho plat v roku 1789 dosahoval 2 % celkového amerického rozpočtu.

Súvisiace články

Aktuálne správy