Ceny ropy klesli o vyše 3 %, cena Brentu sa dostala pod 46 USD/barel

Ceny ropy dnes klesli približne o 3 % a vymazali zisky z predchádzajúceho dňa, keďže sa ukazuje, že ropní producenti sa na schôdzke v Alžírsku pravdepodobne nedohodnú na znížení ťažby. Informovala o tom agentúra Reuters.
V Alžíri sa od pondelka (26. 9.) do stredy (28. 9.) koná Medzinárodné energetické fórum a v rámci neho budú ministri energetiky najväčších producentov ropy na svete diskutovať o riešení nadmerných zásob komodity na trhoch.
„Bude to konzultačné stretnutie,“ vyhlásil saudský minister energetiky Chálid al-Fálih a podobne sa vyjadril aj jeho iránsky kolega Bidžan Namdar Zanganeh. Ako povedal, „momentálne nie je vhodný čas na prijímanie nejakých rozhodnutí“.
V reakcii na rastúce pochybnosti, že k dohode dôjde už teraz, cena severomorskej ropnej zmesi Brent s novembrovým kontraktom klesla do 17.10 h SELČ o 1,55 USD (3,2 %) na 45,80 USD (40,82 eura) za barel (159 litrov).
V rovnakom rozsahu klesla aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Tak ako v prípade Brentu, aj cena WTI klesla o 1,55 USD (3,4 %) a dosiahla 44,38 USD/barel.
Vymazali sa tak zisky z predchádzajúceho obchodného dňa, ktoré pri Brente aj pri WTI dosiahli okolo 3 %. Trhy totiž predpokladali, že rokovania v Alžírsku povedú k dohode o znížení produkcie.

Súvisiace články

Aktuálne správy