Sektor centier zdieľaných služieb bude zrejme rásť

Slovensko je podľa spoločnosti Grafton Slovakia jedna z najatraktívnejších destinácií pre odvetvie centier zdieľaných služieb.

Odvetvie centier podporných a zdieľaných služieb (SSC/BPO) je jedným z najdynamickejších sektorov regiónu strednej a východnej Európy s dlhodobo veľkým potenciálom a vplyvom na zamestnanosť na Slovensku. Potvrdzuje to i prieskum personálnej agentúry Grafton Slovakia, ktorá šiestykrát zverejnila na túto tému štúdiu. “Na Slovensku je najväčšou výzvou z oblasti ľudských zdrojov získanie tých správnych a kvalifikovaných uchádzačov, talentov o prácu. Do popredia záujmu personalistov sa stále viac dostáva motivácia zamestnancov a dôraz na manažment talentov, ktorými centra disponujú,“ uviedla Country manažérka Grafton Slovakia Katarína Bobotová.

V súčasnosti na Slovensku pôsobí viac ako 48 centier SSC/BPO, z toho 31 centier má sídlo v Bratislave, deväť centier na západe Slovenska, päť centier na východe a na severe a Považí sú tri centrá. Celkovo zamestnávajú viac ako 30 tisíc zamestnancov. Z pohľadu počtu zamestnancov je zastúpenie regiónov odlišné. V Bratislave je to viac ako 23 tisíc zamestnancov, čo predstavuje 78 % z celkového počtu. Na východe je len päť centier, avšak z pohľadu počtu zamestnancov toto číslo predstavuje 17 %. V porovnaní so štúdiou z roku 2014 možno podľa Graftonu konštatovať nárast počtu o 5 000 zamestnancov, čo zodpovedá približne 10 % medziročnému rastu zamestnancov v sektore SSC/BPO.

Správa z prieskumu poukazuje na fakt, že až 90 % zamestnancov je vo vekovej hranici do 30 rokov. Z prieskumu taktiež vyplynulo, že viac ako 50 % zamestnancov na Slovensku pracuje v centrách so 100 zamestnancami a menej. Až 62 % centier nepredpokladá znižovanie počtu zamestnancov v horizonte 12 mesiacov. Podľa prieskumu Grafton Slovakia, by centrá SSC/BPO mali nasledujúci rok znížiť počet zamestnancov len o 500.

Sektor SSC/BPO zaznamenal za posledný rok 12,3 % fluktuáciu, čo predstavuje pokles o 2,7 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Prieskum ukázal, že nízkou fluktuáciou sa vyznačujú najmä centrá umiestnené v menších mestách. SSC/BPO sektor je aj naďalej jedným z najdynamickejších sektorov regiónu CEE s dlhodobo veľkým potenciálom a vplyvom na zamestnanosť daného regiónu. Očakáva sa, že sektor SSC/BPO centier bude na Slovensku aj naďalej rásť.

Do prieskumu SSC/BPO, ktorý sa uskutočnil v druhom kvartáli 2016, sa zapojili personálni manažéri a profesionáli z oblasti ľudských zdrojov zo 44 spoločností s charakterom SSC/BPO.

Súvisiace články

Aktuálne správy