Ceny energií pre rakúske domácnosti v auguste medziročne klesli o 4,5 %

Ceny energií pre rakúske domácnosti v auguste medziročne klesli o 4,5 %, v porovnaní s júlom o 1,2 %. Podľa agentúry APA zlacneli predovšetkým motorové palivá a vykurovací olej. Naproti tomu index spotrebiteľských cien v auguste medziročne vzrástol o 0,6 % a v porovnaní s júlom o 0,2 %.

Rakúske ceny motorových palív v auguste medziročne klesli o 8,3 %, kým v júli išlo o viac ako 10 %. Benzín Super95 zlacnel o 11,5 %, diesel o 6,1 %. V porovnaní s júlom boli ceny benzínu o 2,5 % nižšie, dieselu o 2,3 %. Vykurovací olej medziročne klesol o 10,3 %, medzimesačne o 1,8 %. Naproti tomu elektrická energia medziročne zdražela o 1,1 % a plyn zlacnel o 2,3 %.
Pevné palivá v auguste v medziročnom porovnaní zlacneli o 0,7 %. Najviac k tomu prispeli drevné pelety, ktoré klesli o 1,9 %, a palivové drevo o 0,6 %, kým drevné brikety vzrástli o 1,1 %.

Rakúska energetická agentúra v súvislosti s nadchádzajúcou vykurovacou sezónou poukazuje na výrazné zníženie cien energií. Vykurovací olej v prvých ôsmich mesiacoch medziročne klesol o viac ako 20 % a plyn o 1,5 %. Pokiaľ by majitelia domov naplnili nádrže s objemom 3000 litrov už v lete, v porovnaní s minulým rokom ušetria takmer 200 eur. Ceny elektrickej energie a pevných palív sa v tomto roku udržiavajú na stabilnej úrovni, zdraželi len o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy