ADB očakáva, že ázijská ekonomika tento rok vzrastie o 5,7 %

Ázijská rozvojová banka (ADB) potvrdila svoju predchádzajúcu prognózu hospodárskeho rastu celého regiónu. Banka očakáva, že rozvíjajúce sa ekonomiky v Ázii tento rok mierne spomalia a po vlaňajšom náraste o 5,9 % stúpne ich výkon v tomto roku o 5,7 % a toto tempo si udržia aj na budúci rok. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Čínskej ekonomike banka predpovedá tento rok expanziu o 6,6 % a v nasledujúcom roku 2017 o 6,4 %. To je o 0,1 percentuálneho bodu viac, ako banka očakávala v marci. Dôvodom miernej korekcie smerom nahor sú podľa ADB silné menové a fiškálne stimuly na podporu domácej spotreby v Číne v čase, keď je externý dopyt utlmený.
Čo sa týka Indie, stabilný pokrok pri zavádzaní reforiem pomáha indickej vláde dosiahnuť plánovaný rast hospodárstva. Hrubý domáci produkt (HDP) Indie sa podľa ADB tento rok zvýši o 7,4 % a na budúci rok o 7,8 %.
„Výrazný rast ekonomík v Číne a Indii pomáha celému regiónu udržať si solídne tempo rastu,“ uvádza sa v správe ADB.
Banka však zároveň upozorňuje Áziu na riziko odlevu kapitálu, ak vyspelé ekonomiky, zvlášť americká, zmenia doterajšiu menovú politiku. V prípade, že americká centrálna banka Fed zvýši kľúčové úroky preruší sa tok kapitálu do Ázie, čo skomplikuje makroekonomickú situáciu v tomto regióne.
ADB okrem Číny zvýšila odhad rastu východoázijských ekonomík ako celku na 5,8 % v tomto roku z pôvodne očakávaných 5,7 %, ale prognózu pre nasledujúci rok ponechala bez zmeny na úrovni 5,6 %.
Odhad tempa hospodárskeho rastu juhovýchodnej Ázie ponechala banka bez zmeny a očakáva, že stúpne o 4,5 % tento rok, ale na budúci sa zrýchli len na 4,6 %, a nie na 4,8 % ako predpovedala v marci.
Ekonomiky v južnej Ázii tento rok expandujú o 6,9 % a v roku 2017 o 7,3 % tak, ako banka uviedla v marcovej prognóze.
ADB zároveň zvýšila svoju inflačnú prognózu pre celú Áziu a očakáva, že tento rok dosiahne priemerná miera inflácie 2,6 %, namiesto 2,5 %, a na budúci rok sa zvýši na 2,9 %, a nie na 2,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy