Nálada v českej ekonomike sa v septembri zlepšila

Súhrnný indikátor ekonomickej dôvery, ktorý zostavuje český štatistický úrad, posilnil o 0,3 bodu na hodnotu 97,1 bodu.

Celková nálada v českej ekonomike sa v septembri mierne zvýšila. Súhrnný indikátor ekonomickej dôvery, ktorý zostavuje český štatistický úrad, posilnil oproti augustu o 0,3 bodu na hodnotu 97,1 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov nepatrne oslabil, a to o 0,1 bodu na 95,2 bodu. Indikátor dôvery spotrebiteľov sa však oproti augustu zvýšil o 2,1 bodu na 106,4 bodu. Český štatistický úrad o tom informoval v pondelok na svojej internetovej stránke.

V priemysle ČR sa index dôvery podnikateľov v septembri medzimesačne mierne znížil o 0,7 bodu na 97,1 bodu. Respondenti očakávajú v najbližších troch mesiacoch spomalenie tempa rastu výrobnej činnosti a takmer nezmenenú zamestnanosť. Index dôvery v českom stavebníctve oproti augustu klesol o 5,1 bodu na 72,5 bodu. Respondenti predpokladajú v najbližších troch mesiacoch pokles tempa stavebnej činnosti aj zníženie zamestnanosti.

V českom obchode sa index nálady v septembri medzimesačne znížil o 1,2 bodu na 97,3 bodu, keďže v sektore sa zhoršilo hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie. Zlepšila sa však nálada v odvetví služieb vrátane bankového sektora. Index dôvery vzrástol o 1,2 bodu na 95,6 bodu, keďže sa zlepšili očakávania dopytu pre najbližšie tri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy