Čínske investície v zahraničí vzrástli vlani na rekordných vyše 145 mld. USD

Investície čínskych spoločností v zahraničí vzrástli minulý rok o vyše 18 %, pričom zaznamenali rekordných viac než 145 miliárd USD. Zároveň je to prvýkrát, čo investície čínskych spoločností v zahraničí prekonali objem priamych zahraničných investícií v Číne. Informovali o tom servery BBC a gbtimes.com, ktoré sa odvolali na údaje čínskeho ministerstva obchodu.
Objem zahraničných investícií čínskych spoločností sa minulý rok zvýšil oproti predchádzajúcemu roku o 18,3 % na rekordných 145,67 miliardy USD (129,9 miliardy eur). Na porovnanie, objem priamych zahraničných investícií v Číne dosiahol 135,6 miliardy USD. Podľa ekonómov je to výsledok postupného spomaľovania rastu čínskej ekonomiky, ktorý v roku 2015 dosiahol najslabšiu úroveň za posledných 25 rokov.
Ako dodali zástupcovia čínskeho ministerstva obchodu, čínske investície v zahraničí zaznamenali výrazný rast už 13. rok po sebe. Aj vďaka tomu sa podiel Číny na celkovom objeme zahraničných investícií vo svete zvýšil v roku 2015 na 9,9 % z 0,4-% úrovne v roku 2002.
Mnohé čínske spoločnosti, ktorých možnosti sa v spomaľujúcej domácej ekonomike zužujú, obracajú v posledných rokoch svoju pozornosť na zahraničné trhy. Záujem majú najmä o americké a európske podniky, od ktorých si sľubujú získanie know-how, technológií a zlepšenia postavenia na významných trhoch.
Medzi minuloročné akvizície zo strany čínskych firiem patrí napríklad prevzatie talianskeho výrobcu pneumatík Pirelli, amerických filmových štúdií Legendary, švajčiarskeho producenta osív Syngenta a nemeckého výrobcu robotov Kuka. V rámci Európskej únie dosiahli čínske investície hodnotu 64,5 miliardy USD a v Spojených štátoch 40,1 miliardy USD.
Ešte výraznejším tempom, než v prípade celkových investícií čínskych firiem, rástli investície na zahraničných trhoch zo strany čínskych finančných inštitúcií. Tie dosiahli za minulý rok hodnotu 24,4 miliardy USD, čo oproti roku 2014 predstavuje rast o 26 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy