Množstvo zabaveného falšovaného tovaru vlani v EÚ stúplo

Na vonkajších hraniciach EÚ bolo zadržaných viac ako 40 miliónov výrobkov, v prípade ktorých existovalo podozrenie na porušovanie práva duševného vlastníctva.

Colné orgány v celej EÚ zabavili v roku 2015 približne o päť miliónov falšovaných výrobkov viac ako v predchádzajúcom roku. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Európska komisia. Na vonkajších hraniciach EÚ bolo zadržaných viac ako 40 miliónov výrobkov, v prípade ktorých existovalo podozrenie na porušovanie práva duševného vlastníctva, a to v hodnote takmer 650 mil. eur.

“Trestná činnosť, v dôsledku ktorej je náš vnútorný trh zaplavený falošnými a nelegálnymi výrobkami, však ani zďaleka nepoľavuje. Komisia bude naďalej spolupracovať s colnými orgánmi, medzinárodnými partnermi a priemyslom, aby zabezpečila čo najvyššiu úroveň ochrany práv duševného vlastníctva v EÚ,” uviedol komisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici.

Najčastejšie zadržiavanou kategóriou výrobkov naďalej zostávajú cigarety s podielom 27 %. Výrobky každodennej spotreby, ktoré by mohli ohroziť zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov, ako sú potraviny a nápoje, toaletné potreby, lieky, hračky, domáce elektrické spotrebiče spolu tvorili 25,8 % celkového množstva zaistených výrobkov. Hlavnou krajinou pôvodu falšovaného tovaru bola opäť Čína s podielom 41 %, za ktorou nasledujú Čierna Hora, Hongkong, Malajzia a Benin.

Súvisiace články

Aktuálne správy