Nedávna recesia v Taliansku bola kratšia, než sa predpokladalo

Nedávna recesia v Taliansku, ktorá je považovaná za najhoršiu od 2. svetovej vojny, bola kratšia, než sa pôvodne stanovilo. Uviedol to dnes taliansky štatistický úrad Istat, podľa ktorého recesia trvala iba dva, nie tri roky. Informovala o tom agentúra DPA.
Revidované údaje štatistického úradu ukázali, že hrubý domáci produkt (HDP) tretej najväčšej ekonomiky eurozóny klesol v rokoch 2012 a 2013, a to o 2,8 %, respektíve o 1,7 %. V roku 2014 ale ekonomika už zaznamenala rast, a to o 0,7 %. Istat v pôvodných kalkuláciách uvádzal pokles aj za rok 2014, konkrétne o 0,3 %.
Na druhej strane, údaje za rok 2015 revidoval štatistický úrad mierne nadol. Zatiaľ čo pôvodne uvádzal, že talianska ekonomika minulý rok vzrástla o 0,8 %, teraz oznámil, že rast dosiahol 0,7 %.
Celkovo zostáva tempo rastu talianskej ekonomiky jedným z najslabších v rámci Európskej únie, napriek úsiliu vlády Mattea Renziho naštartovať ekonomiku znížením daní a dotáciami.
Ani najnovšie odhady Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) o vývoji talianskej ekonomiky v tomto a budúcom roku nie sú optimistické. OECD zhoršila prognózu ako v prípade roka 2016, tak aj v prípade roka 2017. V novej prognóze uviedla, že v obidvoch rokoch dosiahne talianska ekonomika rast na úrovni 0,8 %, pritom v predchádzajúcom júnovom odhade počítala tento rok s rastom na úrovni 1 % a v roku 2017 na úrovni 1,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy