Regulácia aj politická neistota: Zoznam najlepších investičných bánk je v prvej päťke čisto americký

, Business Insider Foto: TASR/AP

Európske investičné banky, najmä Deutsche Bank, majú ťažkosti. Po prvýkrát od konca finančnej krízy nie je jediný európsky veriteľ v päťke najväčších svetových investičných bánk.

Koalícia, ktorá monitoruje investičný bankový sektor a vytvára tabuľku najlepších výsledkov dosiahnutých dvakrát ročne, hovorí, že vo svojom najnovšom rebríčku, ktorý bol zverejnený v piatok, Deutsche Bank klesla na šiestu priečku medzi najlepšími investičnými bankami planéty.

Hodnotenie je založené na mnohých faktoroch, vrátane toho, koľko tvoria príjmy banky z obchodovania na trhu s akciami, fixný príjem, komoditný atď., ale tiež sa pozerá na tradičné činnosti ako je poradenstvo, obchodovanie a financovanie.

Všetkých päť najväčších bánk na svete sa aktuálne nachádza v Spojených štátoch amerických, potom, čo Morgan Stanley preskočili Deutsche Bank. Za posledný rok bola najväčšia nemecká banka takmer stálym inventárom prvých troch pozícií. Po tom, čo John Cryan začal zásadnú reštrukturalizáciu banky, aby uchránil jej celkovú činnosť, investičné bankovníctvo sa tak dostalo na druhú koľaj.

Pohyb v rámci rebríčka nie je obzvlášť znepokojujúce, skôr odráža to, nakoľko nepriaznivá situácia v banke prispieva k hromadeniu problémov a to má vplyv na veriteľa. Začiatkom tohto týždňa v Spojených štátoch Federal Deposit Insurance Corporation označil Deutsche Bank za "najrizikovejšiu" zo všetkých celosvetovo systémovo dôležitých bánk, teda tých bánk, ktorých problémy dokážu vyvolať finančnú krízu a ekonomický kolaps. FDIC poznamenal, že banka má pákový pomer o 2,68 % nižší než akákoľvek iná systémovo dôležitá banka. Pákový pomer je meradlom finančnej udržateľnosti banky, a ukazuje, koľko vlastného kapitálu má banka voči nástrojom veriteľom, ako sú pôžičky. "Výsledky odrážajú strategické rozhodnutia, aké sme urobili pre zefektívnenie našich produktov, pre geografickú stopu a klientsku základňu. Tieto rozhodnutia ovplyvnili príjmy, ale umožnia nám byť  efektívnejší a ziskovejší. Stále sme globálne vedúcou neamerickou investičnou bankou a patríme k dvom najlepším hráčom v regióne EMEA," cituje vyjadrenie Deutsche Bank Financial Times.

Deutsche Bank môže byť najjasnejším príkladom aké strasti pociťujú európske banky, ale rozhodne nejde o jedinú, ktorá sa púšťa do boja. Aj ostatné veľké finančné domy usilovne hľadajú nový obchodný model, ktorý by dokázal viac pokryť náklady na ich kapitál. Credit Suisse je dobrým príkladom. CEO banky, Tidjane Thiam, sa pokúsila odstúpiť od poskytovania viacerých služieb pre najbohatšiu klientelu. V máji banka zrušila približne 100 pracovných miest vo svojom sídle v Londýne, v divízii globálnych trhov. Výsledkom je, že sa švajčiarsky veriteľ prepadol zo siedmeho miesta na ôsme za prvý polrok 2016, vymenil si miesto s Barclays, ktorej investičné oddelenie pravdepodobne získalo podporu nového šéfa Jesa Staleyho. Staley je investičný bankár, ktorý strávil 34 rokov v službách pre JP Morgan.

Najnovší rebríček investičných bánk prichádza v čase, keď investičné bankovníctvo po celom svete čelí vážnym problémom. Regulácia aj politická neistota rastie, ekonomické činnosti stagnujú, a to všetko v kombinácii stláča výnosy. Prísnejšie kapitálové kontroly a  pravidlá, v dôsledku finančnej krízy a manipuláciám na trhu, komplikujú situáciu pre získavanie peňazí z obchodovania s úvermi, dlhopismi, menami a komoditami. Tržby investičným bankám začali klesať pred piatimi rokmi a doteraz sa prepad nezastavil. Investičné výnosy sa za prvý polrok 2016 boli nižšie ako v roku 2008, teda v roku, keď padla banka Lehman Brothers na vrchole finančnej krízy. 

Súvisiace články

Aktuálne správy