Francúzska ekonomika? Voliči na ňu kašlú

, CNBC Foto: SITA/AP

Nevýrazný stav francúzskeho hospodárstva nie je na zozname horúcich tém pre voličov. Obavy z imigrácie a bezpečnosti predstihli obavy o ekonomiku.

"Migrácia a bezpečnosť sú teraz na dennom poriadku," povedal Jonathan Fenby, riaditeľ európskeho politologického výskum v TSL Research Group pre televíziu CNBC. "V minulosti to bola určite ekonomika a nezamestnanosť o ktoré sa zaujímalo okolo 10 percent voličov, ale teraz, kvôli teroristickým útokom v priebehu posledných 18 mesiacov je to oveľa viac bezpečnosť."

Začiatkom tohto týždňa, sa zišlo sedem kandidátov francúzskych konzervatívcov v rámci prezidentských primárok, ktoré sú naplánované na november. Bývalý prezident Nicolas Sarkozy a bývalý premiér Alain Juppé sú považovaní za tromfy, medzi ostatnými uchádzačmi sú mená ako Bruno Le Maire a Francois Fillon. Šesť zo siedmich kandidátov sú z hlavnej opozičnej Republikánskej strany, ktorej kľúčové témy sú migrácia, národná identita a bezpečnosť. 

Konzervatívne primárky budú 20. novembra s možným odkladom o týždeň, ak žiaden kandidát nedostane aspoň 50 percent hlasov. France 24 poznamenáva, že v stávke je veľa, "prieskumy verejnej mienky ukazujú, že víťaz primárnych volieb by bol jasným favoritom vyhrať voľby budúci rok v máji." Fenby v tejto súvislosti povedal, že mnohí z kandidátov predstavujú "staré politické zriadenie", ktoré francúzski voliči odmietajú. "Každý kandidát bol v minulosti te, či  onen. Sarkozy sa snaží o comeback a paradoxom je, že väčšina francúzskych voličov odmieta staré zriadenie. Juppé, ktorý sa dostáva na čelné miesta v prieskumoch, je pán establishment."

Výzvou pre voličov pravého stredu a pravého krídla je Marine Le Penová, šéfka antiimigračnej euroskeptickej strany Národného frontu. Le Penová očakáva, že sa dostane cez prvé kolo prezidentských volieb a sa postaví proti zástupcovi pravého stredu, ktorým by mal byť napríklad Sarkozyho alebo Juppé.

Vo Francúzsku platí dvojkolový systém, v ktorom musia uchádzači získať 50 percent hlasov aby prešli do druhého kola hlasovania, z ktorého následne vzíde jediný víťaz. Fenby vysvetluje, že súčasná popularita Le Penovej v prieskumoch znamená, že sa stretne proti kandidátovi pravého stredu. Francúzsky prezident Francois Hollande od socialistov sa zatiaľ nevyjadril, či sa bude opätovne uchádzať o tento post, ale jeho nízke preferencie hovoria o tom, že má na znovuzvolenie len mizivé šance. "Je takmer isté, že Le Penová skončí medzi prvými dvoma v prvom kole prezidentských volieb," predpovedá Fenby. "Nezabudnite, toto sú dvojkolové voľby, Le Penová získa okolo 30 percent hlasov. Preto je veľmi dôležité, kto bude jej protikandidát. Z tohto pohľadu sa dajú republikánske primárky v novembri považovať za akési prezidentské voľby v predstihu, pretože ľavica naozaj nemá veľkú šancu."

Fenby argumentuje, že za vzostupom pravice treba vidieť slabý výkon vládnych socialistov, s ekonomickými reformami prichádzali len veľmi pomaly, čo je dôvod, prečo sa tamojšia ekonomiky zotavuje príliš pomaly."Vo Francúzsku sme svedkami kompletného poklesu ľavého stredu… takže nemáte žiadnu odpoveď na nárast pravice a krajnej pravice vo Francúzsku," povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy