Kurz eura klesol pod 1,12 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny mierne klesol a dostal sa pod hranicu 1,12 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa dnes ráno predávalo po 1,1198 USD, teda pri o niečo nižšom kurze než vo štvrtok (22. 9.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok napoludnie referenčný kurz na 1,1238 (v stredu: 1,1150) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8898 (0,8969) eura.
Od stredajšieho (21. 9.) večera, kedy americká centrálna banka (Fed) ponechala úrokové sadzby nezmenené, euro výrazne posilnilo, potom však prišlo o časť svojich ziskov. Dnes sa o pohyb na devízovom trhu môžu postarať ekonomické údaje z eurozóny. V priebehu predpoludnia budú zverejnené indexy nákupných manažérov pre výrobný sektor aj sektor služieb v Nemecku, vo Francúzsku aj v celej eurozóne. Ekonómovia nepočítajú s výraznejšími zmenami.
V ďalšom priebehu dňa potom vystúpia viceprezident ECB Vítor Constancio, rovnako ako predstaviteľ Fedu Robert Kaplan a agentúra Fitch zverejní ratingy niektorých krajín, napríklad aj Nemecka. Okrem toho agentúra Moody’s zverejní svoj aktuálny rating Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM).

Súvisiace články

Aktuálne správy