Koalícia občianskej spoločnosti vyzýva vlády krajín EÚ, aby odmietli dohodu CETA

Občianske a spotrebiteľské organizácie aj odborové zväzy vyzývajú predstaviteľov členských štátov Európskej únie, aby odmietli podpísať Komplexnú hospodársku a obchodnú dohodu (CETA) s Kanadou. Vyčítajú jej negatívny vplyv na životné prostredie, poľnohospodárstvo, energetiku či pracovné právo. Dohodou sa budú zaoberať ministri zodpovední za obchod na neformálnom stretnutí, ktoré sa uskutoční v piatok 23. septembra v Bratislave.
Organizácie považujú dohodu za veľmi kontroverznú. Petíciu proti jej schváleniu podpísali viac ako tri milióny Európanov a desaťtisíce ľudí proti nej protestujú v uliciach európskych miest. Skupiny občianskej spoločnosti tvrdia, že CETA by ovplyvnila verejné politiky prostredníctvom mechanizmu riešenia investičných sporov, neprinášala žiadne výhody občanom Európy a ohrozila poskytovanie vysoko kvalitných verejných služieb.
Nesúhlas s podpisom obchodnej dohody v navrhovanej podobe vyjadrila na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave aj Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. „Predpokladáme, že táto dohoda bude mať negatívny vplyv na práva zamestnancov. Z toho, čo vieme, CETA zo zamestnancov robí akoby občanov druhej kategórie, ktorí nemajú v tejto dohode garantované žiadne práva. Na strane druhej, investori, ak bude nejakým spôsobom, predpismi obmedzené ich podnikanie, budú si môcť voči členským štátom EÚ svoje právo vymáhať,“ zdôvodnila hovorkyňa KOZ Martina Nemethová.
Dodala, že príprava tejto dohody bola ešte utajovanejšia, ako je príprava Transatlantického partnerstva v oblasti obchodu a investícií (TTIP) s USA. Slovenskí odborári sa tak pripájajú k protestným akciám, ktoré sa uskutočnia v piatok v Bratislave. „Chceme vyvinúť tlak na ministrov obchodu jednotlivých štátov EÚ, aby nepodporili podpis tejto dohody,“ zdôraznila Nemethová.
Organizácie si dohodu detailne zanalyzovali. „Environmentálne a zdravotné štandardy, ochrana spotrebiteľov sú vážne ohrozené. Hlavným cieľom CETA je odstrániť prekážky a limity podnikania a obchodovania. Sú to napríklad veľmi striktné environmentálne predpisy v EÚ, ktoré nám nedovoľujú dať na trh produkty ohrozujúce životné prostredie alebo zdravie ľudí a zvierat. CETA chce otvoriť trhy a zabezpečiť oveľa rýchlejšie uvádzanie potenciálne škodlivých produktov,“ uviedla Heidemarie Porstner z rakúskej organizácie Priatelia Zeme.

Súvisiace články

Aktuálne správy