Kontrariáni zo Citigroup: Zamerajte sa na európsky bankový sektor!

, Business Insider Foto: thiinkstock

Niektorí investori idú vždy proti davu. V investičnom svete sa označujú ako "kontrariáni". Charakteristickým znakom tejto skupiny sú investície, ktoré idú proti predstave väčšiny obchodníkov. Nejde však o stávky založené iba na stratégii "bezmyšlienkovite proti všetkým", je to obchodovanie stojace na racionálnych fundamentoch, ktoré zvyšok davu prehliada.

S kontrariánskou stávkou nedávno vyrukovali analytici spoločnosti Citigroup. Investori by sa podľa nej mali viac zamerať na európsky bankový sektor.

Banky pôsobiace na starom kontinente sú zaťažené niekoľkými bremenami. Tým najväčším je prostredie záporných úrokových sadzieb, ktoré ovláda Európska centrálna banka. Kvôli sadzbám pod hranicou nuly majú banky nízke marže, ktoré sa následne prejavujú v ich celkovej ziskovosti. To je všeobecný problém, ale pozrime sa na konkrétny prípad. Vlastne dva.

Nemecká Deutsche Bank a talianska Monte dei Paschi di Siena sú v ostatnom čase medializované v zlom svetle. Prvá spomínaná spoločnosť už bola niekoľkokrát označená za "najnebezpečnejšiu banku sveta", na čo sa nabalili ďalšie problémy, vrátane nedávnej požiadavky zaplatiť 14 miliárd dolárov v rámci vyrovnania kauzy predaja hypotekárnych cenných papierov počas finančnej krízy. Jej talianska kolegyňa bojuje so značnou mierou nesplatených pôžičiek, ktoré by v tom najhoršom scenári mohli stáť pri zrode ďalšieho krachu talianskeho finančného sektora.

A teraz k tomu, čo tvrdí analytický tím Citi. Sami svoj názor pomenovali ako "najväčší kontrariánsky obchodom sveta". Podľa nich totiž nemusí byť nápad na nákup akcií európskych bánk až tak šialený, ako si mnohí možno myslia. "Banky, ktoré sú súčasťou hospodárskej a menovej únie, momentálne tvoria sektor s úplne najhorším výkonom, a to v porovnaní s vývojom posledných desiatich rokov a so všetkými 285 segmentmi, ktoré po celom svete sledujeme," cituje slová analytikov Citi Business Insider. "Tento fakt tak z nášho tipu robí najväčší kontrariánský obchod na celom svete."

Aké sú tie hlavné argumenty pre nákup akcií európskych bánk?

Podľa Citi je potrebné sa zamerať na vývoj poskytovaných úverov, v dohľadnom čase ich čaká ďalšie zvýšenie dynamiky podporené akomodatívnou politikou ECB. S tým, ako porastie dopyt po pôžičkách, spoločne s európskym HDP, porastú ich objemy, ktoré potom vykompenzujú straty bánk plynúce z minimálnych marží. Zlepšenie sa očakáva aj v prípade výnosov z vlastného kapitálu, rovnako tak by malo dôjsť na pokles objemu rizikovo vážených aktív. "Výnosnosť vlastného hmotného kapitálu by sa mala zvýšiť z 4,9 % z roku 2015 na 5 % v 2016 a na 8 % v roku 2017," predpovedá Citigroup. "Kým tzv. vlastný kapitál podstatne vzrástol, objem rizikovo vážených aktív od roku 2008 do 2015 klesol o 4 % s tým, ako klesal celkový objem aktív (-7 %) za rovnaký čas."

Aké banky by podľa Citigroup mohli pozitívne prekvapiť?

"Preferujeme tie spoločnosti, ktoré dokážu ponúknuť rast účtovnej hodnoty, atraktívny výnos, majú solídnu základňu aktív a sú menej vystavené politickým rizikám. Zároveň u nich pozorujeme kombináciu podhodnotenosti, snahu o reštrukturalizáciu a potenciál k ďalšiemu rastu ziskov."

Na základe zoznamu týchto charakteristík vychádza analytikom ako jasná voľba dánska Danske Bank, britská Standard Chartered a španielska BBVA.


Súvisiace články

Aktuálne správy