Nórska centrálna banka nezmenila kľúčové úrokové sadzby

Nórska centrálna banka dnes nezmenila kľúčové úrokové sadzby, ktoré zostali na rekordnom minime. A naznačila, že v ani blízkej budúcnosti žiadne zmeny neplánuje. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.
Výkonná rada Norges Bank podľa očakávania ponechala svoj kľúčový úrok na úrovni 0,50 %. Banka ho naposledy skresala o 25 bázických bodov v marci tohto roka.
Najnovšie vyhodnotenie vyhliadok a rizík viedlo výkonnú radu k záveru, že kľúčový úrok zostane v najbližšom období na súčasnej úrovni, uviedol guvernér banky Oystein Olsen.
Inflácia v Nórsku sa v uplynulých mesiacoch udržala na prekvapujúco vysokej úrovni a pohybuje sa nad hranicou 4 %, zatiaľ čo banka garantuje cenovú stabilitu pri 2,5-% inflácii.
Podľa Norges Bank sa objavili prvé náznaky, že ekonomika ožíva o niečo rýchlejšie, ako odhadovala ešte v júni, aj keď tempo jej rastu zostáva mierne. Kľúčové ukazovatele však signalizujú, že ekonomika má už to najhoršie za sebou.
Nórsko totiž tvrdo zasiahol pád cien ropy pred dvoma rokmi. Ropný priemysel v krajine stratil takmer 40.000 pracovných miest a miera nezamestnanosti dosiahla 5 %, čo je jej najvyššia úroveň za dve desaťročia. Ale počet nových žiadostí o podporu už rastie oveľa pomalšie, ceny domov sa začínajú zvyšovať a nórska koruna posilňuje. Banka preto očakáva, že inflácia už začne klesať.

Súvisiace články

Aktuálne správy