Bánovce nad Bebravou chcú obnoviť z úveru dom opatrovateľskej služby

Samospráva Bánoviec nad Bebravou má záujem obnoviť Dom opatrovateľskej služby (DOS) na ulici 5. apríla. Na tento účel si chce zobrať úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), náklady na realizáciu investičnej akcie odhadla na viac ako 470.000 eur. Vyplýva to z informatívnej správy o zámere radnice, ktorú vzali na vedomie na svojom ostatnom rokovaní v polovici septembra bánovskí mestskí poslanci.
„Ide o mestskú budovu, v ktorej žijú prevažne starší občania. Je v doslova havarijnom stave, ľudia tam majú pribité okná klincami, fučí tam, preto ju chceme kompletne zrekonštruovať,“ povedal na rokovaní primátor Bánoviec nad Bebravou Marián Chovanec.
Samospráva chce na DOS, kde je 48 bytov, zatepliť obvodový plášť a strechu, vymeniť na ňom okná a dvere v spoločných priestoroch, tiež rozvody tepla, vody, plynu, bytových radiátorov a podlahy v spoločných priestoroch. Celkové náklady na rekonštrukciu odhadla na 477.112,73 eura, do tejto sumy je zahrnutá aj výmena radiátorov, ktorú však z plánovaného úveru financovať nemôže. Od ŠFRB by chcela žiadať úver na 20 rokov vo výške 338.624,24 eura, vlastnými financiami by sa tak na projekte podieľala sumou 138.488,49 eura. Realizáciou prác okrem zateplenia a výmeny okien podľa nej tak možno dosiahnuť nulové úročenie.
Investičný zámer ešte musia definitívne odobriť bánovskí mestskí poslanci. V prípade, že ho schvália a ŠFRB mestu poskytne úver, tento sa premietne aj do nájomného v DOS. V súčasnosti majú nájomníci náklady na bývanie vo výške od 70 do 120 eur mesačne, po započítaní úveru by mali dosiahnuť 100 až 150 eur. „Zateplenie a výmena okien sa ale premietnu do nákladov na dodávku tepla, takže výsledný nárast nákladov nebude taký výrazný, a to pri značnom zvýšení komfortu bývania v bytovom dome,“ dodala radnica v správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy