Ceny ropy pokračovali v raste, cena WTI sa posunula k úrovni 46 USD/barel

Ceny ropy dnes pokračovali v raste, keď na trhy naďalej pôsobili informácie zo stredy (21. 9.) o nečakane výraznom poklese ropných zásob v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.
Americké ministerstvo energetiky v stredu oznámilo, že ropné zásoby v USA klesli za minulý týždeň (skončil sa 16. septembra) až o 6,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Analytici oslovení agentúrou Reuters počítali s výrazným poklesom, ale len o 3,4 milióna barelov.
Ceny ropy v reakcii na tieto informácie začali rásť a pokračovali v tom aj dnes. Cena americkej ľahkej ropy WTI s novembrovým kontraktom vzrástla v skorých ranných hodinách približne o 1 % na 45,81 USD (41,09 eura) za barel. V predchádzajúcom obchodnom dni zaznamenala rast približne o 3 %.
Zhruba o 1 % zaznamenala rast aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri, pričom dosiahla 47,31 USD za barel. Pod rast tejto ropy sa podpísal aj štrajk zamestnancov nórskeho ropného sektora, čo by mohlo ovplyvniť objem ťažby ropy v Severnom mori.
Ceny ropy okrem toho podporilo aj oslabenie kurzu amerického dolára. Ten oslabil po rozhodnutí americkej centrálnej banky ponechať úrokové sadzby nezmenené.

Súvisiace články

Aktuálne správy