Štát bude naďalej žiadať od ľudí výpisy z verejne prístupných registrov

Štát by nemal od ľudí žiadať výpis z obchodného alebo zo živnostenského registra. Myslia si to poslanci za opozičnú stranu SaS, ktorí túto povinnosť navrhovali zrušiť v novele zákona o správnom konaní. S návrhom však neuspeli, keďže ho plénum Národnej rady (NR) SR neposunulo pri dnešnom hlasovaní do druhého čítania.
Novelu správneho poriadku predložili na rokovanie parlamentu poslanci NR SR Eugen Jurzyca, Jana Kiššová, Jozef Rajtár a Anna Zemanová (všetci SaS). Ich poslaneckým zákonom by sa zrušila povinnosť predkladať výpis z obchodného registra a výpis zo živnostenského registra rôznym inštitúciám pri rôznych úkonoch.
„Celkovo bolo v zákonoch identifikovaných viac ako 150 situácií, keď sú tieto výpisy vyžadované. Predkladanie týchto výpisov je pritom neopodstatnené, keďže oba registre sú verejne prístupné. Takto tieto úkony predstavujú úplne zbytočnú administratívnu záťaž na podnikateľov a občanov,“ zdôvodnili liberáli.
Návrh by podľa nich nemal vplyv na rozpočet verejnej správy, na životné prostredie, sociálny vplyv ani vplyv na informatizáciu spoločnosti. Naopak, mal by pozitívny dosah na podnikateľské prostredie.
Plénum parlamentu zároveň pri dnešnom hlasovaní neposunulo do druhého čítania ani ďalší návrh zákona z dielne opozičnej SaS. Konkrétne išlo o novelu zákona o sociálnom poistení, v ktorej chceli liberáli zaviesť do praxe taký mechanizmus stanovovania dôchodkového veku, ktorý by dôchodkový vek určoval lineárne podľa dátumu narodenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy