Japonský zahraničný obchod v auguste skončil v deficite

Krajina za minulý mesiac vykázala obchodný deficit v sume 18,7 mld. jenov (JPY).

Zahraničný obchod Japonska v auguste prvýkrát po troch mesiacoch skončil v deficite, keďže silnejší jen podkopal export. Informovalo o tom v stredu japonské ministerstvo financií. Hodnota augustového exportu dosiahla 5,32 bil. jenov (JPY), čiže v medziročnom porovnaní klesla o 9,6 percenta. Hodnota importu oproti augustu minulého roka oslabila o 17,3 percenta na 5,34 bil. JPY. Japonsko tak vykázalo obchodný deficit 18,7 mld. JPY.
Medziročne schodok zahraničného obchodu Japonska klesol, keďže v auguste 2015 krajina vykázala rekordný obchodný deficit 567,5 mld. JPY. V júli tohto roka však Japonsko dosiahlo prebytok zahraničného obchodu na úrovni 514 mld. JPY. Japonský jen výrazne oslabil v období od konca roka 2012 po rok 2014, ale potom sa zotavil, čo znižuje konkurencieschopnosť japonských tovarov v zahraničí.

Export na čínsky trh v auguste medziročne oslabil o takmer 9 percent a vývoz do USA, ktoré sú najväčším japonským trhom, sa zmenšil o 14,5 percenta. Japonský vývoz automobilov v auguste klesol o 9,4 percenta a znížil sa aj export strojov, chemikálií a elektronických zariadení. Oslabil však aj import. Nákupy ropy, plynu a ostatných palív zo zahraničia sa zmenšili o takmer 35 percent.

(1 EUR = 113,93 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy