Počet začatých stavieb domov v USA v auguste klesol

Minulý mesiac sa počet začatých stavieb domov v krajine znížil o 5,8 %, ale za január až august sa zvýšil o 6,1 %.

Počet začatých stavieb domov v USA v auguste klesol o 5,8 percenta na sezónne upravenú ročnú mieru 1,4 milióna. Informovalo o tom v utorok americké ministerstvo obchodu. Tempo výstavby domov bolo najpomalšie od mája. Na juhu USA sa počet začatých stavieb zmenšil až o 14,8 percenta. Zvýšila sa však stavebná aktivita na severovýchode, stredozápade a západe USA. Počet začatých stavieb domov za január až august stúpol o 6,1 percenta, pričom sa zintenzívnila hlavne výstavba jednogeneračných rodinných domov.

Výstavbu domov v USA podporujú nízke úroky z hypotekárnych pôžičiek. Priemerné úroky pri 30-ročných hypotekárnych úveroch s fixnou sadzbou boli minulý týždeň podľa údajov spoločnosti Freddie Mac vo výške 3,50 percenta. Nachádzali sa tak v blízkosti rekordných miním a výrazne pod historickým priemerom 6 percent.

Dôvera amerických stavebníkov sa vyšplhala na najvyššiu úroveň za takmer rok. Index dôvery v stavebnom sektore USA, ktorý zostavujú americké Národné združenie stavebníkov (NAHB) a banka Wells Fargo, v septembri posilnil o šesť bodov na úroveň 65 bodov. V auguste bol tento index podľa revidovaných údajov vo výške 59 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy