Najhodnotnejším majetkom Slovákov sú nehnuteľnosti

, Poistenie.sk Foto: thinkstock

Len máloktorý Rakúšan či Brit sa môže pochváliť kľúčom od vlastného domu alebo bytu. U nás Slovákov je to presne naopak. Do nehnuteľnosti investujeme takmer všetko čo máme, čím sa pre nás stáva najcennejším majetkom. No stačí nečakaná kalamita alebo neopatrnosť pri manipulácii s ohňom a náš „najcennejší majetok“ je preč...

V prípade škôd sa mnohí z nás spoliehajú na poistku. Nemať uzatvorené poistenie domácnosti či nehnuteľnosti by sme dnes mohli považovať za neopatrné. No na druhej strane mať ho „len preto aby som ho mal“ je naozaj nezmyselné.

Výška poistnej sumy

„Najčastejšou chybou, s ktorou sa stretávame pri poistení nehnuteľnosti a domácnosti je dojednanie nízkej poistnej sumy, ktorá nezodpovedá reálnej hodnote vecí. Často klienti uzavrú poistku, ktorú im banka ponúkne automaticky pri poskytnutí úveru,“ popisuje situáciu Helena Kanderková, Alianz Slovenská poisťovňa. V prípade nehody vám tak bude vyplatená len stanovená poistná suma, nie skutočná hodnota majetku. A zvyšok platieb za opravy pôjde z vášho vrecka. Preto by mal pri stanovení výšky poistnej sumy každý z nás zvážiť reálnu hodnotu vecí (elektronika, starožitnosti, cennosti, atď.). Každý si ju totižto nastavuje sám, individuálne. 

Zodpovednosť za škodu

Pri poistení majetku treba osobitnú pozornosť venovať poisteniu zodpovednosti. Za spôsobené škody totiž môžem byť zodpovedný aj keď nie som priamym vinníkom. Ide o tzv. objektívnu zodpovednosť. To v konečnom dôsledku znamená, že zodpovednosť nesiem za akékoľvek škody spôsobené mojím majetkom. Na základe toho môžeme poistenie zodpovednosti považovať za rovnako dôležité ako poistenie domácnosti či nehnuteľnosti. „Počas mesiaca jún až 81 % klientov našej poisťovne využilo v rámci majetkového poistenia pripoistenie zodpovednosti. Celkovo to  od začiatku roka činí 80 %,“ popisuje situáciu Monika Majerčíková, Generali poisťovňa. Stúpajúci záujem oň evidujú aj iné poisťovne a niektoré z nich ho dokonca zahrnuli do balíkov spolu s poistením nehnuteľnosti a domácnosti.

Starať sa o poistenie svojej nehnuteľnosti je dôležité aj v prípade, že ju prenajímam. Aj vtedy totižto za svoj majetok nesiem zodpovednosť. Viac informácií o poistení domácnosti, nehnuteľnosti či zodpovednosti v prípade prenájmu sa dočítate v článku Domov ako náš najcennejší majetok.

Ľubomíra Ivanková, redaktorka portálu Poistenie.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy