EK prešetruje správnosť zdaňovania firmy Engie v Luxembursku

Podľa eurokomisárky pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovej sa zdá, že rozhodnutia luxemburského daňového úradu umožňujú francúzskej energetickej spoločnosti Engie platiť nižšie dane, ako platia iné firmy.

Protimonopolný úrad Európskej únie začal prešetrovať, či Luxembursko neporušilo pravidlá o štátnej pomoci poskytnutím daňových úľav francúzskej energetickej skupine Engie (bývalej GDF Suez). Podľa pondelkového vyjadrenia Európskej komisie sa zdá, že rozhodnutia luxemburského daňového úradu vzájomne si odporujúcim spôsobom pristupujú k rovnakým finančným transakciám medzi štyrmi divíziami spoločnosti.

Podľa európskej komisárky pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovej sa zdá, že tieto rozhodnutia sú v rozpore s luxemburskými pravidlami v oblasti zdaňovania a umožňujú firme Engie v porovnaní s inými spoločnosťami platiť nižšie dane.

Luxemburské ministerstvo financií sa domnieva, že žiadnej divízii firmy Engie štát neposkytol „nijaké špeciálne zaobchádzanie v oblasti daní alebo selektívne výhody“. Rezort však sľúbil, že bude pri vyšetrovaní spolupracovať.

Vyšetrovanie Európskej komisie nespochybňuje celkový daňový režim Luxemburska.

Súvisiace články

Aktuálne správy