Prebytok bežného účtu EÚ sa v júli znížil

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Európskej únie v júli klesol na 8,4 mld. eur z júnovej úrovne 15,2 mld. eur

Bežný účet platobnej bilancie Európskej únie podľa sezónne upravených údajov v júli tohto roka vykázal prebytok 8,4 mld. eur. Klesol tak oproti júnu, kedy bol vo výške 15,2 mld. eur, znížil sa aj v porovnaní s júlom minulého roka, kedy bol na úrovni 10,3 mld. eur. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu EÚ Eurostat, ktorý o tom informoval v pondelok.

Sezónne a kalendárne neupravený bežný účet platobnej bilancie Slovenska bol podľa údajov Eurostatu v júli v deficite, a to v sume 0,37 mld. eur. V júni Slovenská republika evidovala prebytok bežného účtu vo výške 0,09 mld. eur a v júli minulého roka schodok 0,28 mld. eur.

Prebytok Európskej únie v obchode so službami v júli podľa sezónne upravených údajov klesol na sumu 10,9 mld. eur z júnových 12,5 mld. eur. Prebytok EÚ v obchode s tovarmi sa v júli znížil na 7,2 mld. eur z júnovej výšky 12,3 mld. eur. Kumulatívny prebytok bežného účtu platobnej bilancie EÚ za dvanásťmesačné obdobie do konca júla 2016 bol 145,4 mld. eur. V závere júla 2015 bol kumulatívny prebytok za dvanásťmesačné obdobie 140,1 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy