Najlepší titul sveta: Akcie, ktoré tento rok vzrástli už o 460 %

, Bloomberg Foto: SITA/AP;thinkstock

Najpompéznejší nárast na akciovom trhu má tento rok korene v Peru. Akcie peruánskeho ťažiara zlata a striebra Hochschild Mining Plc. vzrástli od januára zatiaľ o 460 %. To je najväčší nárast v indexe Bloomberg World Index, ktorý má celkom 5 125 titulov.

Neveľká ťažobná spoločnosť sa zviezla na návrate bieleho kovu. Striebro tento rok zatiaľ vzrástlo o približne 37 %. Za celý rok by mohlo zaznamenať najväčší nárast od roku 2010, napísala agentúra Bloomberg.

Vyššie ceny tohto kovu a slabnúce argentínske peso spôsobili, že investori mali akcie Hochschild mimoriadne v obľube. Ďalším dôvodom je nová produkcia v peruánskej bani Inmaculada, ktorá je kľúčovým zo štyroch na domácej pôde aj v Argentíne.

Hochschildu sa zároveň darí vymaniť sa z červených čísiel a po troch rokoch strát sa zrejme dostane do zisku. Nové aktíva firma teraz nakupovať nechce. Sústrediť sa chce na hľadanie nových nálezísk striebra a zlata, hovorí jej šéf Ignacio Bustamante.

Peruánsky ťažiar je jedným z príkladov, ako sa ambície ťažobných spoločností zmenili. Ťažiarom zostali z pretekov o uspokojenie čínskeho dopytu po komoditách miliardové dlhy. Tie sa teraz snažia znížiť, obmedzujú náklady, predávajú majetok a zameriavajú sa len na tie najziskovejšie bane. Generálny riaditeľ skupiny Rio Tinto to zhrnul v auguste, keď vyhlásil, že jeho firma bude teraz dlhší čas "nudná". Rio Tino je druhým najväčším ťažiarom na svete.

V prípade striebra je ale situácia trochu odlišná. Tento rok firmám zatiaľ priniesol nečakané zotavenie. Potom, čo americký Fed signalizoval, že nechá úrokové sadzby na nízkej úrovni, sa ceny vzácnych kovov zvýšili a ich atraktivita pre investorov vzrástla. Napriek tomu, že nenesú žiadny výnos.

Nemusí byť teda prekvapením, že aj druhé miesto z hľadiska výkonnosti akcií v indexe Bloomberg World Index patrí producentovi striebra. Je ním spoločnosť Coeur Mining z Chicaga. Jej akcie sú tento rok zatiaľ vyššie o 390 %.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy