Milionár na dôchodku: Ako po kariére neskončiť na mizine

, CNBC Foto: SITA/AP

Kobe Bryant zarábal počas kariéry za rok bežne viac než dvadsať miliónov dolárov. Aj napriek veľkorysému životnému štýlu by pravdepodobne bol schopný "dožiť v pokoji", ale on nechce nič nechať na náhodu.

"Keď ukončíte kariéru, zdroj peňazí vyschne," vie to aj slávny basketbalista. "Aj keď sa vám počas rokov, keď zarábate, darí šetriť, spôsob, akým míňate, po konci kariéry len tak nezmeníte."

Kobe Bryant po sezóne 2015/2016 ukončil úspešnú a výborne platenú kariéru profesionálneho basketbalistu. Na rozdiel od mnohých iných športovcov svoje miliónové platy nestihol utopiť v drahých nehnuteľnostiach, autách a rozvodoch. Naopak, 22. augusta zvonil na burze v New Yorku a uviedol svoj fond. To nemôže urobiť každý, ale Bryanto odkaz by mali počuť všetci pracujúci ľudia, nielen prefinancovaní športovci.

"Kariéra skončí a vy stojíte pred zásadnou otázkou: čo ďalej?" pokračuje Bryant v rozhovore pre televíznu stanicu CNBC. "Aká bude moja nová vášeň? Keď zistíte, čo to je, všetko ostatné je už jednoduchšie," tvrdí bývalá hviezda Los Angeles Lakers, ktorá investuje v rámci fondu do menších firiem, ide teda o skôr rizikovo uložený kapitál.

Ponaučenie si z jeho slov môžeme vziať všetci. Myslime aj na zadné vrátka, v objemoch peňazí, na ktoré dosiahneme. Kobe Bryant možno vstupuje do kasína zvaného Wall Street, pretože je skrátka chorobne súťaživý. Možno jeho investovanie skončí fiaskom. Lekcia od Kobeho je ale v niečom inom. V jeho motivácii, snahe neustrnúť a po konci kariéry nezaložiť ruky do lona a len sledovať, ako vám peniaze miznú z účtu.

Či už to teda vezmete za investičný koniec a budete sa snažiť zlepšiť si pozíciu počas neproduktívneho obdobia svojho života, alebo za ten druhý, ktorý sa núka pre tých, so skromnejšími možnosťami, v záujme svojho šťastnejšieho života urobíte len dobre.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy