Ratingová agentúra S&P posunula rating Maďarska do investičného pásma

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) zlepšila úverový rating Maďarska, pričom poukázala na pozitívny vývoj v ekonomike aj vo fiškálnej oblasti.

Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) zlepšila úverový rating Maďarska, pričom poukázala na pozitívny vývoj v ekonomike aj vo fiškálnej oblasti. Výhľad ponechala stabilný, čo znamená, že v dohľadnej budúcnosti by sa rating meniť nemal. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
S&P oznámila, že rating Maďarska zvýšila o jeden stupeň z BB+ na BBB-, čím ho vrátila do investičného pásma. Podľa agentúry sa situácia vo fiškálnej oblasti, ako aj v oblasti hospodárskeho rastu od roku 2008, keď maďarská vláda požiadala Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o pomoc, výrazne zlepšila. Maďarská vláda pritom v roku 2010 spustila neortodoxnú ekonomickú politiku, na čo ratingové agentúry reagovali znížením ratingu krajiny do špekulatívneho pásma.
S&P zároveň zlepšila prognózu vývoja maďarskej ekonomiky v najbližších rokoch. Ako uviedla, do konca roka 2019 by mala ekonomika Maďarska rásť ročne v priemere o 2,5 %. V predchádzajúcej prognóze uvádzala priemerný ročný rast na úrovni 2 %.
Prvou agentúrou, ktorá ocenila ekonomickú politiku vlády Viktora Orbána a posunula rating do investičného pásma, bola v máji ratingová agentúra Fitch. Tretia z hlavnej trojky svetových ratingových agentúr Moody’s zatiaľ stále drží rating Maďarska v neinvestičnom pásme. Nie je však vylúčené, že sa to zmení v novembri, keď Moody’s bude rating krajiny opätovne prehodnocovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy