Čisté bohatstvo amerických domácností v 2. kvartáli vzrástlo

Čisté bohatstvo amerických domácností v 2. kvartáli vzrástlo vďaka zvýšeniu cien akcií aj hodnoty nehnuteľností. Vyplýva to zo správy centrálnej banky Fed o finančnej situácii Američanov. Informovala o tom agentúra Reuters.
Presnejšie, hodnota čistého bohatstva amerických domácností za tri mesiace do konca júna vzrástla na 89,1 bilióna USD (79,37 bilióna eur) z revidovaných 88 miliárd USD v 1. kvartáli 2016. Fed údaje za prvé tri mesiace roka mierne znížil.
Ale aj zadlženosť domácností v USA sa v 2. štvrťroku zvýšila. Hodnota ich záväzkov v sledovanom období stúpla o 4,4 %, viac ako v 1. štvrťroku, keď vzrástla o 2,7 %.
Spotrebiteľské výdavky v USA sú tento rok hnacím motorom najväčšej svetovej ekonomiky vďaka nízkej nezamestnanosti a vytrvalému rastu nových pracovných miest, čo sa priaznivo premietlo aj do výstavby nových domov.
Centrálna banka Fed sa však, ako sa zdá, neponáhľa so zvyšovaním úrokových sadzieb. Dôvodom je nízka miera inflácie, ktorá sa stále drží pod jej cieľovou hranicou 2 %. V auguste sa index spotrebiteľských cien v USA zvýšil medziročne o 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy