Ruská centrálna banka znížila kľúčovú úrokovú sadzbu na 10 %

Ruská centrálna banka znížila kľúčovú úrokovú sadzbu, pričom poukázala na stabilnejší vývoj inflácie, zníženie inflačných očakávaní a neisté zotavovanie ekonomiky. Zároveň ale uviedla, že do konca roka už k ďalšiemu zníženiu sadzieb nepristúpi. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
Vedenie Ruskej národnej banky rozhodlo o znížení kľúčovej úrokovej sadzby o 50 bázických bodov na 10 %, čo je v súlade s odhadmi ekonómov, ktorí poukazovali na to, že úrokové sadzby sú v Rusku veľmi vysoké. Prvýkrát tento rok znížila banka hlavnú úrokovú sadzbu v júni, aj vtedy o 50 bázických bodov z 11 %. Najnovšia úroveň hlavnej úrokovej sadzby by sa však podľa banky mala udržať do konca roka 2016 a ďalšie zníženie je možné v 1. kvartáli, prípadne v 2. kvartáli budúceho roka.
Banka uviedla, že inflácia sa zmiernila, v súlade so základnou prognózou. Predpokladá, že približne do roka by sa miera inflácie mala spomaliť na 4,5 % (v auguste dosiahla 6,9 %) a do konca roka 2017 na 4 %. Čo sa týka ekonomiky, v 2. polroku tohto roka očakáva centrálna banka určité zlepšenie vývoja, rast však bude stále slabý, a to aj v budúcom roku. Ako uviedla, rast v roku 2017 by nemal presiahnuť 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy