Pomoc cez sociálne médiá: Príbeh starého zmrzlinára dojal tisícky ľudí, darovali mu milióny

, ABC News Foto: YT/inside edition;Univision Noticias

Fidencio Sanchez má dnes 89 rokov a už viac ako 20 rokov sa premával po Chicagu s chladiarenským vozíkom a ponúkal nanuky. Nedávno zomrela jeho dcéra a on sa k tejto práci musel vrátiť, aby sa mohol postarať o vnúčatá. Jeden zo zákazníkov jeho príbeh zverejnil a spustil kampaň, v ktorej sa cudzí ľudia poskladali, aby mohol Sanchez prestať pracovať a ísť opäť do dôchodku.

Sanchez s predajom nanukov prestal len pred štyrmi mesiacmi, lenže v júli zomrela jeho dcéra a jeho žena, ktorá taktiež predávala zmrzlinu, ochorela. "Hovorili sme si, čo budeme robiť. Musíme predsa platiť účty," citoval predavača web ABC News.

Každý deň skoro ráno preto vyrážal s vozíkom a pracoval až do večera, aby uživil svoju manželku a vnúčatá.

Jedného dňa si u neho zmrzlinu kupoval Joel Cervantes Macias, ktorého pohľad na zhrbeného starčeka tlačiaceho biely vozík zaskočil. Vypočul si jeho príbeh, nakúpil 20 nanukov a potom zverejnil jeho fotografiu na svojom facebookovom profile. Príspevok zaujal stovky ľudí, preto Macias spoločne s kamarátom založil kampaň na webe GoFundMe, kde ľudia môžu prispievať na rôzne príležitosti.

"Zlomilo mi to srdce, keď som videl toho muža, ktorý by si mal užívať dôchodok," napísal Macias na stránke kampane. Cieľom bolo vybrať tritisíc dolárov, aby si zmrzlinár trochu prilepšil, ale veci nabrali rýchly spád. Za štyri dni po spustení kampane ľudia poslali cez 320 tisíc dolárov.

Sanchez sa o dobročinnosti ostatných dozvedel v nedeľu počas návštevy kostola a aj napriek tomu, že by si mohol konečne dopriať pokoj, najprv vyhlasoval, že chce pracovať ďalej. V pondelok ale agentúra Reuters informovala, že sa naozaj chystá skončiť a venovať sa výchove vnúčat.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy