Trendom je predlžovanie fixácie hypoték

Aktuálne sú úrokové sadzby hypoték na historických minimách, odborné odhady však už na ďalšie obdobie predpovedajú ich ustálenie. S tým súvisí aj zmena spotrebiteľského správania v oblasti hypoték. Trendom v Eurozóne sú momentálne fixácie nízkych úrokov na dlhšie obdobie.
Ako uviedla dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Angelika Farkašová z VÚB, masívny nárast predaja hypotekárnych úverov na Slovensku v tomto roku ovplyvnili výhodné úrokové sadzby. Banka celkovo od januára poskytla hypotéky v objeme 1,430 miliardy eur, čo je o takmer 654 miliónov eur viac v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2015. Ako ďalej uviedla, podiel refinančných hypoték vzrástol a dnes je každá druhá hypotéka použitá na refinancovanie starých úverov.
Podľa jej slov, vo viazanosti sa hypotéky v Európe posúvajú k dlhším splatnostiam. Tento trend zachytila aj VÚB banka. Kým vlani si sedem z desiatich ľudí vo VÚB viazalo hypotéku na 1 až 3 roky, dnes podiel 3-ročných fixácií klesá a ľudia preferujú 5- a 6-ročné fixácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy