Najväčší slovenský pestovateľ sadbových zemiakov hlási dobrú úrodu

Aj napriek suchému letu, ktoré panovalo v liptovskom regióne a privodilo približne o pätinu nižšie výnosy sadbových zemiakov, hlási ich najväčší slovenský pestovateľ, Poľnohospodárske družstvo (PD) so sídlom v podhorskej obci Smrečany neďaleko Liptovského Mikuláša, veľmi dobrú úrodu.

"Práve v období, keď zemiaky potrebovali najviac vlahy, bolo sucho. Nie sú prerastené, všetky majú veľkosť do 5,5 centimetra. A keďže my sa zameriavame práve na pestovanie sadbových zemiakov, ktoré sú oproti konzumným menšie, vo všeobecnosti máme veľmi slušnú úrodu," povedala pre TASR vedúca rastlinnej výroby Anna Žembová.

Veľké množstvo zemiakov v slovenských obchodoch pochádza podľa nej z okolitých štátov. "Slováci sa pozerajú na ceny a kupujú o pár centov lacnejšie zemiaky z dovozu, najmä z Poľska a Českej republiky. Tie slovenské potom ostávajú na skladoch," vysvetlila s tým, že oproti minulému roku sú zemiaky lacnejšie o približne 10 centov za kilogram. "Situácia je zlá, očakávame cenový prepad," doplnila agronómka PD Smrečany.

Mimoriadne priaznivá bola v tomto roku situácia ohľadom plesní. Chemické postreky aplikovalo družstvo na zemiaky len dva až tri razy. "Naše zemiaky sú omnoho zdravšie, nakoľko v iných európskych štátoch, najmä v Holandsku a Francúzsku, používajú chemické ošetrenie šesť až desaťkrát," dodala Žembová.

Súvisiace články

Aktuálne správy