Konkurenčný boj európskych krajín: Vyhráva tá, v ktorej mzdy stagnujú a produktivita rastie

, Natixis Foto: thinkstock

Počnúc rokom 2008 a 2009 môžeme medzi európskymi krajinami pozorovať intenzívny konkurenčný boj. Ten je zameraný na výšku výrobných nákladov a týka sa aj veľkých ekonomík. Kým Francúzsko a Španielsko sa dnes tešia z pozitívneho obratu v investíciách a exportoch, v Taliansku a v Nemecku došlo k zhoršeniu konkurencieschopnosti.

K zreteľnému poklesu jednotkových nákladov práce došlo po roku 2008 v Španielsku, táto krajina je na tom teraz z pohľadu nákladovej konkurencieschopnosti najlepšie. Najhoršiu pozíciu má naopak Nemecko. Jeho ULC klesali až do roku 2007, potom sa ale trend zmenil a teraz je nákladová konkurencieschopnosť tejto ekonomiky na tom najhoršie.

V Španielsku sa zmeny dosiahli vďaka kombinácii stagnujúcich miezd a rastúcej produktivity. Podobná situácia je aj vo Francúzsku, kde došlo k útlmu rastu miezd sprevádzanému rastom produktivity. Naopak Taliansko trpí stagnujúcou produktivitou a rastom miezd a podobne aj Nemecko, kde stagnáciu produktivity sprevádza ešte rýchlejší rast miezd.

Pre eurozónu ako celok predstavuje podobná nekoordinovaná nákladová konkurencia problém. Tlaky na znižovanie nákladov práce zvyšujú deflačné riziká. A bez vzájomnej spolupráce je konečný výsledok len presun ekonomickej aktivity z jednej krajiny do druhej.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy