Pre nedostatok eurofondov mestá a obce financujú osvetlenie koncesiami i úvermi

Väčšina slovenských samospráv by najradšej rekonštruovala verejné osvetlenie prostredníctvom eurofondov. Pre ich limitované množstvo však nakoniec financujú tieto projekty úverom alebo koncesiou. Pre TASR to uviedol riaditeľ korporátneho financovania OTP Banky Slovensko Peter Chovanec.

„Eurofondy sú samozrejme finančne pre obec najvýhodnejšie, keďže obec dostane dotáciu. Zabezpečenie dotácie je však administratívne náročné. Hlavnou nevýhodou je však nedostatok objemu dostupných dotácií v porovnaní s potrebou na tento typ projektov,“ povedal Chovanec.

Napríklad v rámci výzvy zameranej na verejné osvetlenie z Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast bolo celkovo zaregistrovaných 530 žiadostí o nenávratný finančný príspevok s celkovou výškou 121.223.000 eur. Alokácia výzvy je vo výške 85 miliónov eur.

Ak obec nezíska financie z eurofondov, môže ísť cestou úveru alebo koncesnej zmluvy, kde na základe koncesie odovzdá verejné osvetlenie do správy súkromnému partnerovi. Ten ho nielen zrekonštruuje, ale aj zabezpečí financovanie, počas určitej doby projekt spravuje a na konci tejto doby odovzdá naspäť obci. „Súkromný partner má drahšie financovanie ako obec, no ak je tento partner špecialista, dokáže to kompenzovať znížením nákladov cez množstevné zľavy u dodávateľov technológií či energií. Koncesná zmluva je štandardizovanou a zákonom upravenou formou verejno-súkromného partnerstva použitou na Slovensku v desiatkach projektov, a to aj u tých najmenších obcí. Obce často pri rozhodovaní prihliadli aj na tú skutočnosť, že koncesia je pre ne menej náročná na prevádzku projektu,“ vysvetlil Chovanec.

Získanie úveru môže byť pre obec jednoduchšie riešenie, pričom verejné osvetlenie zostáva v jej majetku, stará sa oň a platí náklady na jeho prevádzku. „Úver obci je vo všeobecnosti o niečo lacnejší ako úver súkromným spoločnostiam v prípade koncesie. Na rozdiel od koncesného spôsobu, obec úverom zvýši svoje úverové zadlženie. Takéto úverové zaťaženie, ako každý bankový úver, vstupuje do ukazovateľa zadlženosti obce, ktorý je zákonom obmedzený,“ uzavrel Chovanec.

Súvisiace články

Aktuálne správy