Taliansko zníži odhad rastu ekonomiky v tomto aj budúcom roku

Taliansko zníži svoj odhad rastu ekonomiky. Uviedol to dnes minister hospodárstva Pier Carlo Padoan. To výrazne sťaží premiérovi Matteovi Renzimu splnenie sľubu, že zredukuje dane a štátny dlh. Informovala o tom agentúra Reuters.
Padoan na konferencii Euromoney skonštatoval, že vláda v najnovšej prognóze, ktorá poslúži ako základ pre prípravu rozpočtu na budúci rok, zníži tempo rastu talianskej ekonomiky.
Tretie najväčšie hospodárstvo eurozóny pritom v 2. kvartáli stagnovalo a štatistický úrad ISTAT upozornil, že jeho výkon zostane v najbližšej budúcnosti slabý.
Vláda zverejnila svoju ostatnú prognózu v apríli, keď predpovedala, že talianska ekonomika tento rok vzrastie o 1,2 % a v nasledujúcom roku mierne zrýchli na 1,4 %. Ale väčšina analytikov teraz očakáva, že tempo rastu talianskeho hospodárstva nedosiahne tento rok ani 1 % a v roku 2017 ešte zoslabne. Konfederácia talianskych zamestnávateľov dokonca predpovedá, že ekonomika krajiny v roku 2017 vzrastie len o 0,6 %.
Padoan však ani nenaznačil, ako rázne kabinet zredukuje svoj odhad, ktorý by mal zverejniť do 27. septembra.
Taliansko stále zaostáva za eurozónou ako celkom. Podľa najnovšej prognózy Európskej centrálnej banky (ECB) by sa mal výkon regiónu, ktorý platí eurom, tento rok zvýšiť o 1,7 %, o niečo viac, ako pôvodne očakávaných 1,6 %.
Padoan dnes zároveň uviedol, že slabší výkon ekonomiky nedáva vláde priestor na zníženie daní v návrhu rozpočtu na rok 2017. Dodal však, že kabinet ponechá v platnosti daňové úľavy pre firmy, ktoré investujú do nového vybavenia.
Vyhliadky na spomalenie talianskej ekonomiky sťažujú Rímu aj redukciu obrovského verejného dlhu. Taliansko má druhý najväčší dlh v eurozóne po Grécku.
Talianska centrálna banka varovala vládu, že sa jej zrejme ani tento rok nepodarí stlačiť štátny dlh, ktorý vlani dosiahol zhruba 133 % hrubého domáceho produktu. Jeho pokles mal byť pritom prvý za osem rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy