O vianočné príspevky dôchodcovia nemusia žiadať, dostanú ich automaticky

Dôchodcovia, ktorí spĺňajú nárok na vianočný príspevok, nemusia oň žiadať, dostanú ho automaticky. Ako uviedla dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Michaela Putecová zo Sociálnej poisťovne, nárok má každý poberateľ starobného, predčasného starobného, invalidného, pozostalostného alebo sociálneho dôchodku, ak suma dôchodkových príjmov je za december 2016 najviac 529,80 eura.

Dôchodcovia, ktorí spĺňajú nárok na vianočný príspevok, nemusia oň žiadať, dostanú ho automaticky.
Ako uviedla dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Michaela Putecová zo Sociálnej poisťovne, nárok má každý poberateľ starobného, predčasného starobného, invalidného, pozostalostného alebo sociálneho dôchodku, ak suma dôchodkových príjmov je za december 2016 najviac 529,80 eura. Podmienkou je aj to, že prijímateľ má bydlisko na území Slovenskej republiky.
Ako zdôraznila, dôchodkovým príjmom sú aj dôchodky vyplácané iným platiteľom, a to zo systému výsluhového zabezpečenia, kam patria napríklad vojaci, policajti a ďalší, ďalej dôchodky zo zahraničia, ako aj dôchodky z 2. piliera.
S najväčšou pravdepodobnosťou parlament schváli aj jednorazové zvýšenie vianočného príspevku o 12,74 eura, na ktoré bude mať nárok poberateľ dôchodku prípadne dôchodkov, ktorých suma neprevyšuje 396,18 eura. Týka sa to približne 733.000 dôchodcov. Jednorazový príspevok sa vyplatí spolu s vianočným príspevkom vo výplatnom termíne v decembri 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy