Juncker: Chcem vidieť Barrosovu zmluvu s Goldman Sachs

, ČTK Foto: SITA/AP

Kópiu zmluvy niekdajšieho predsedu Európskej komisie Josého Barrosa s americkou investičnou bankou Goldman Sachs si vyžiadal jeho nástupcu na čele európskej exekutívy Jean-Claude Juncker.

Ako novinárom dnes povedal hovorca komisie Alexander Winterstein, už v piatok v liste európskej ombudsmanke Emily O'Reillyové Juncker napísal, že Barroso bude v komisii vnímaný a prijímaný ako ktorýkoľvek iný lobista a nie ako bývalý šéf tejto inštitúcie.

Barrosovým prípadom sa tiež bude zaoberať etický výbor, ktorej komisia pre tieto prípady dospela k názoru, že pre nástup do banky sa Barosso rozhodol po uplynutí osemnásťmesačnej "karantény". Výbor má len poradnú úlohu. Hovorca komisie dnes niekoľkomesačné zdržanie Junckerovej reakcie vysvetľoval snahou získať relevantné informácie.

Portugalský politik sa nechal najať 20 mesiacov po odchode z funkcie šéfa komisie. Teda po uplynutí lehoty, počas ktorej musia bývalí komisári požiadať o schválenie nového zamestnania. Krok vzbudil ostrú kritiku kvôli možnému stretu záujmu a exkluzívnym kontaktom a prístupu do "útrob" komisie.

"Je to vec významného verejného záujmu a komisia ju musí otvorene a plne vyriešiť," napísala minulý týždeň európska ombudsmanka Junckerovi.

Winterstein aj dnes pred novinármi pripomenul, že niekdajší členovia komisie majú tiež po uplynutí tejto lehoty určité záväzky. Práve preto chce podľa neho Juncker vidieť kópiu Barrosovej zmluvy s investičnou bankou.

Príslušný článok 245 únijnej zmluvy hovorí o tom, že komisári majú aj po odchode z funkcie "povinnosť najmä čestne a obozretne postupovať pri prijímaní určitých funkcií alebo výhod".

Barroso, ktorý stál na čele Európskej komisie v rokoch 2004 až 2014, má byť poradcom a nevýkonnými predsedom medzinárodnej divízie Goldman Sachs, uviedla banka v júli. Podobne ako iné bankové domy, i goldmani riešia napríklad dôsledky rozhodnutia Británie opustiť Európsku úniu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy