Európske akcie hlásia: Je tu výpredaj!

, Business Insider Foto: SITA/AP;TASR/AP

Európske akcie sa v pondelok prepadli na všetkých hlavných burzách po celom kontinente o viac ako 1 %. Trhy sa pripravujú na zvýšenie úrokových sadzieb zo strany Federálneho rezervného systému USA, zatiaľ čo stále prevláda nervozita o celkový zdravotný stav globálnej ekonomiky. V dôsledku toho sa investori rozhodli znížiť svoje podiely vo veľkých európskych ekonomikách.

Najväčší prepad hlási nemecký DAX, niečo málo cez 2 %. Francúzsky CAC 40 nie je ďaleko za ním. Hlavným závažím v prípade indexu Nemecka je výkonnosť energetickej firmy E.ON, ktorá už stratila viac ako 14 % svojej hodnoty.

V Británii sú na tom akcie o niečo lepšie ako ich náprotivky z opačnej strany kanálu, ale napriek tomu nedokážu potrebne zasiahnuť, index FTSE 100 klesá o takmer 1,7 %. Banské a akcie ťažobných spoločností spolu s bankovými titulmi predstavujú najväčšiu brzdu.

A tu sú čísla pre zvyšok Európy, celé more červenej farby. (Investing.com)

Pohyby v Európe v pondelok len nasledujú to, čo sa už deje v Ázii. Všetky hlavné akciové indexy tam klesli o zhruba 2 %. Rovnako tak ako v minulosti i dnes treba za pohybmi hľadať posun v sentimente investorov pre výhľad politiky FEDu. Zvýšenie sadzieb v USA, ku ktorej by snáď mohlo dôjsť už na zasadnutí 21. septembra, už vážne znepokojuje investorov. Nádej na ďalší stimul zo strany ECB, BOJ a BOE, okrem iného, tiež nepomáha situáciu upokojiť.

"Negatívna otváracia seansa prichádza, keď rastie pravdepodobnosť, že americký Fed pristúpi k zvýšeniu sadzieb už budúci mesiac. Táto záverečná fáza nastáva po tom, čo v piatok z bostonského FEDu zazneli opätovne jastrabie správy, čo bol posledný klinec do rakvy pre trh obavy týkajúcej sa globálnej divergencie menovej politiky," napísal v komentári k pohybom na trhu v pondelok, Mike van Dulken z Accendo Markets.

"Globálne akcie sa môžu prejaviť s vyššími stratami v prípade, že kombinácia opatrnosti centrálnej banky a vyprchanie optimizmu ohľadom efektívnosti stimulačných opatrení donúti investorov, aby sa vzdialili od rizikovejších aktív. Zvýšené obavy o zdravie globálnej ekonomiky a nadmerné strasti v súvislosti s vývojom cien ropy, by sa akciové trhy ľahkom mohli dostať do veľkého výpredaju," argumentuje analytik Lukman Otunuga na Forex Time.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy