Bezprecedentná transparentnosť desí finančníkov: Skutočne je pre banky tak náročné dostať nové technológie do praxe?

, financial times Foto: thinkstock

Kybernetické útoky vyvolávajú otázky ohľadom bezpečnosti finančného sektora. Banky sa zdráhajú prijať blockchain, technológiu, ktorá je základom pre virtuálnu menu Bitcoin, aby sa tým znížili náklady. Problém je, že nové technológie by od podlahy zmenili normy bankového sveta.

Digitálna mena Bitcoin bola vynájdená v roku 2009. Je to pokus o vytvorenie alternatívneho systému peňazí, ktorý by bol mimo kontrolu vlád a centrálnych bánk. Aj keď bankári nedôverujú tomuto konceptu, blockchain technológia, ktorá stojí za Bitcoinom, im dokáže priniesť celý rad užitočných funkcií.

Blockchain je zdieľaný medzi veľkým počtom užívateľov, čo sťažuje hackerské útoky. Transakcia nemôže byť zrušená, alebo zmanipulovaná, je totiž pod drobnohľadom kohokoľvek, kto systém používa. To všetko spočiatku nadchlo spoločnosti poskytujúce finančné služby. Ale ako sa neskôr ukázalo, nie je vôbec jednoduché dostať túto myšlienku do praxe. Bezprecedentná transparentnosť operácií nemusí korešpondovať s potrebami ochrany osobných údajov tajuplných bankárov. Blockchain ich plány len komplikuje. "Problém, ktorý sa tu snažíme riešiť, sú peniaze centrálnej banky," cituje Simona Taylora, bývalého šéfa za nasedenie blockchainu v Barclays Financial Times. "Ale ak ste banka, alebo centrálna banka, toto nespadá do vašej ideológie."

Prevažujúca "ideológia" v bankovníctve je dnes efektivita. Prísnejšie regulácie, nová konkurencia zo strany technologických spoločností a nízke úrokové sadzby centrálnych bánk, ktoré, zdá sa tak rýchlo nezmiznú, prinútili bankový sektor, aby sa serióznejšie zaoberali znižovaním nákladov všade, kde sa to len dá. Nádejou je, že pomocou zdieľanej databázovej technológie, akou je blockchain, sa dokáže zvýšiť rýchlosť a znížiť náklady na aktivity, ako je zúčtovanie v clearingovom centre. Šlo by o  automatizáciu back-office funkcií v systémoch, ktoré by boli zdieľané v celom v bankovom sektore. "Bolo to ešte v roku 2008, kedy sa ukázalo, že toto odvetvie by za pomoci určitého zdieľania niektorých veci, dokázalo ušetriť stovky miliónov dolárov. Dnes už sú stovky miliónov dolárov veľké peniaze aj v bankovom sektore, ľudia sú už ochotní spolupracovať na znižovaní nákladov," hovorí Richard Lumb, výkonný riaditeľ skupiny finančných služieb v spoločnosti Accenture.

Existuje celý rad problémov, ktoré je nutné prekonať. Zdieľaný systém pre transakcie, ak je postavený ako Bitcoin, by mohol umožniť bankám sledovať, čo robí ich priama konkurencia. Navyše, zavedenie takejto databázy by znemožnilo nulovať nevýhodné obchody, ďalšia náhodne vložená nula do transakcie by spôsobila neočakávané straty nemalých objemov. Ďalej je tu otázka škálovateľnosti. Ak by boli údaje replikované naprieč všetkými bankami pomocou zdieľaného zúčtovacieho systému, čo je model Bitcoinu, potenciálne by sa systém premenil na príliš ťažkopádny. "Je to problém nabaľovania, čím viac ho zaťažíte, tým pomalší bude," myslí si Peter Randall zo spoločnosti Setl, ktorá vytvára blockchain systém účtovnej knihy pre finančné služby.

To sú dôvody, prečo sa stále častejšie pri presadzovaní nových technológií v oblasti finančných služieb, opakuje fráza "blockchain bez Bitcoinu". Podľa Taylora to ale nie je správna analógia, ke´d sa to prirovnáva k výmene motora v aute, skôr je to podľa neho náhrada auta člnom. "Môžeme aj naďalej kalkulovať s tým, že máme vodiča, ktorý sa pohybuje na niečom, čo má motor, ale už je to skôr na vodu, než na cesty," hovorí.

Namiesto toho, aby sa dáta zdieľali so všetkými účastníkmi, sa dnes diskutuje o tom, ako zabezpečiť, aby len protistrany, regulačné orgány, prípadne ďalší, mali možnosť nahliadnuť na detaily obchodu.

Obavy o nemennosti sú zrejme nadhodnotené, myslí si Randall zo Setl. Stačí podľa neho jednoducho "urobiť opačnú transakciu a uviesť tým veci na pravú mieru".

Obhajcovia technológie tvrdia, že ide o menej radikálne riešenie, ako čo pôvodne predpokladali uviesť do praxe zástancovia Bitcoinu. "Ak ste dušou aj telom  obchodník, pozriete sa na aktuálnu konštrukciu systému a pri porovnaní s novou si asi najskôr položíte otázku "nevytvárate vy náhodou len jednu novú veľkú databázu?'," hovorí Charley Cooper, generálny riaditeľ spoločnosti R3, z konzorcia 60 finančných inštitúcií podieľajúcich sa na blockchaine. V skutočnosti, je to názor niektorých komentátorov, ktorí tvrdili, že skôr než nejakú inováciu prinesie blockchain len ďalšiu databázu so správnym množstvom "cool údajov", ktoré dokážu presvedčiť nákladovo zameraných bankárov na spoluprácu. Blockchain tak považujú za pokrok v oblasti marketingu a nie za technológiu. Taylor s tým ale nesúhlasí. "Mali sme distribuované databázy aj predtým, ale nemali sme databázy, kde by  matematika dokázala pomôcť v ochrane pred neoprávnenou manipuláciou zo strany celého radu subjektov."

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy