Grécko chce rokovať o zmiernení dlhu

Verejný dlh krajiny, ktorá je od roku 2010 závislá na medzinárodnej pomoci, tento rok podľa odhadov prekročí 180 % hrubého domáceho produktu.

Grécky premiér Alexis Tsipras chce s veriteľskými inštitúciami urýchlene rokovať o zmiernení podmienok splácania dlhu. Po rokoch politiky úsporných opatrení Atény majú „právo na spravodlivú úpravu podmienok splácania dlhu“, povedal novinárom v nedeľu Tsipras.

Grécko je na medzinárodnej pomoci závislé od roku 2010, kedy sa vysoko zadlžená krajina ocitla na pokraji štátneho bankrotu a stratila prístup na finančné trhy. V dôsledku dlhotrvajúcej recesie sa grécka ekonomika v porovnaní so stavom pred nástupom globálnej finančnej krízy zmenšila zhruba o štvrtinu. Verejný dlh Grécka tento rok podľa odhadov prekročí 180 % hrubého domáceho produktu krajiny.

Za výrazné úľavy Aténam sa zasadzuje Medzinárodný menový fond, pričom argumentuje, že prognózy rastu gréckej ekonomiky sú príliš optimistické. Ministri financií členských štátov eurozóny priame odpisy dlhu Grécka odmietajú, pripúšťajú však, že Aténam predĺžia termíny splatnosti pôžičiek a znížia ich úročenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy