Oslabili akciové trhy v USA aj v Európe

Americký Dow Jones klesol o 2,1 percenta a nemecký DAX si pohoršil o 1 percento.

Obavy investorov z toho, že americký Federálny rezervný systém (Fed) je pripravený zvýšiť úroky v tomto roku, poškodili v piatok akciový trh v USA. Trh zaznamenal najhorší deň za viac ako dva mesiace. Šéf bostonskej pobočky Fed-u Eric Rosengren totiž povedal, že centrálna banka USA by mohla mať dôvody pre zvýšenie úrokov pravdepodobnejšie skôr ako neskôr. Priemyselný index Dow Jones stratil takmer 400 bodov, čiže piatok bol jeho najhorším dňom od júna. Celkový pokles akciového trhu vymazal zisky, ktoré sa postupne hromadili dva mesiace.

Akcie telekomunikačných spoločností, ktoré investori v tomto roku vyhľadávali pre ich vysoké dividendy, klesli podstatne výraznejšie ako zvyšok trhu. AT&T stratila 3,6 percenta a Verizon oslabila o 3,3 percenta. Energetické firmy, ktoré v tomto roku tiež významne posilnili, v piatok poškodilo zlacnenie ropy. Spoločnosť Diamond Offshore Drilling si odpísala 10,3 percenta a ťahala nadol akcie v rámci indexu S&P 500. Firma Transocean stratila 6,1 percenta a spoločnosť Marathon Oil oslabila o 6,4 percenta.

Priemyselný index Dow Jones klesol o 2,1 percenta a uzavrel na úrovni 18 085,45 bodu. Index Standard & Poor’s 500 oslabil o 2,5 percenta na 5 125,91 bodu a technologický Nasdaq si pohoršil o 2,5 percenta a uzavrel na hodnote 5 125,91 bodu. Tieto tri indexy klesli najvýraznejšie od 24. júna, kedy ich poškodil výsledok britského referenda o odchode krajiny z Európskej únie. V závere týždňa sa nedarilo ani európskym akciovým trhom, keďže Európska centrálna banka sa vo štvrtok rozhodla nemeniť menovú politiku. Index nemeckej burzy DAX klesol o 1 percento, francúzsky CAC-40 stratil 1,1 percenta a britský FTSE 100 oslabil o 1,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy