Brexit je šuvix: Tu je kompletný zoznam skutočných hrozieb pre Európu

, CNBC Foto: SITA/AP

Politický a ekonomický šum, ktorý sa objavil po referende vo Veľkej Británii, len dokonale maskuje veľký počet rizík v Európe, myslia si politickí experti z regiónu.

Veľký počet významných politických rizík na juhu a v jadre Európy sú dokonale maskované dianím okolo Brexitu," napísal Mujtaba Rahman z Eurasia Group, najväčšej konzultačnej spoločnosti zameriavajúcej sa na politické riziká. Rahman so svojím tímom ale nie sú jediní, aj iní poukazujú na hroziace politické riziká s tým, že Brexit by v skutočnosti mal robiť najmenšie vrásky na čele Európy. Televízia CNBC zozbierala desať európskych rizík, ktoré analytici považujú za najdôležitejšie.

Ekonomická kríza Grécka
Kríza v krajine dosiahla vrchol v lete roku 2015, keď pod hroznou bankrotu prijala vláda od medzinárodných veriteľov tretí záchranný balíček v hodnote 86 miliárd eur. Aj po roku Grécko zvádza ťažký boj, aby dokázalo splniť podmienky jeho ostatnej záchrany. "Ekonomické a politické výzvy v celej južnej Európe sa aj naďalej zvyšujú," hovorí Rahman. "Debaty medzi SYRIZOU a jej veriteľmi sa nelíšia od tých z minulého roka. Grécko preto na tom nie je po roku o nič lepšie."

Španielsky politický chaos
Španielska ekonomika mohla byť na vzostupe v porovnaní so svojimi rovesníkmi eurozóny. V druhom štvrťroku tohto roka dokázala rásť viac než ekonomika Nemecka, Francúzska a Talianska. Avšak, pokračujúca politická patová situácia ohrozuje tento rast s tým, že v krajine hrozí vypísanie volieb. "Tretie kolo volieb zostáva najpravdepodobnejším scenárom (55 percentná pravdepodobnosť)," hovorí Antonio Barroso, z poradenskej spoločnosti Teneo Intelligence. "Malá rebélia vo vnútri PSOE (socialistická strana) alebo dohoda medzi vládnucou Ľudovou stranou (PP) a baskických nacionalistov, by umožnili vytvorenie novej vlády."

Katalánsko je späť
Okrem národnej politickej situácie v Španielsku, je tu aj otázka nezávislosti Katalánska. Separatistické hnutie na bohatom severe krajiny je už dlhší čas pre Madrid tŕňom v oku. "Katalánske orgány pravdepodobne schvália opäť ďalšie opatrenia na dosiahnutie pokroku na ceste k vytvoreniu samostatného štátu, legálnosť týchto krokov však Madrid okamžite napadne. Preto sa trenie medzi Madridom a katalánskymi úradmi pravdepodobne v najbližších mesiacoch ešte zvýši," predpovedá Barroso.

Riskantné referendum v Taliansku

Zdá sa, že taliansky bankový systém sa tento rok vyhol kolapsu aj napriek obavám, čo spôsobí odhadovaných 360 miliárd eur nesplácaných úverov. Namiesto bankového hrozí krajine aktuálne politický kolaps. Premiér Matteo Renzi čelí referendu, ak v októbri neprejde, krajina by sa odklonila od ekonomických reforiem. "Pre túto chvíľu sme aj naďalej presvedčení, že referendum prejde (s 60 percentnou dôverou.) Ale isté riziko hhrozí, ak by sa vláda rozpadla, napriek nedávnemu uisťovaniu zo strany Renziho o opaku, vydláždi sa cesta pre neúčinnú úradnícku vládu," píše sa v správe Eurasia Group.

Merkelovej dilema
Politický chaos v Aténach, Lisabone, Madride a Ríme má dôsledky pre Berlín a Frankfurt nad Mohanom. Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ako najsilnejší vodca eurozóny, si nemôže dovoliť problémy vo zvyšku únie s jednotnou menou, na ktorej jej ekonomika tak silne lipne. Postup, aký zvolila pri riešení utečeneckej krízyv regióne sa odrazil na poklese jej popularity. Kritika prichádza nielen zo strany súperov ale aj zo samotného Nemecka a širšej EÚ. Jej vlastné strana, Kresťanská demokratická únia, čelí poklesu preferencií, čo vedie k otázkam o tom, či by Merkelová mohla byť opätovne zvolená v roku 2017.

Krajná pravica v Rakúsku
Rovnako ako vo väčšine európskych krajín, krajné pravicové strany (ako je Národný front vo Francúzsku alebo PEGIDA v Nemecku) získava oporu na politickej scéne, dostáva sa do hlavného politického prúdu. Rakúsko nie je výnimkou, Eurasia Group poznamenala, že prezidentské voľby 2. októbra môžu skončiť "odovzdaním moci do rúk prvého krajne pravicového prezidenta v EÚ. Zatiaľ čo prezident má obmedzené právomoci, Hofer využije každú príležitosť, aby uľahčili víťazstvo jeho strany v roku 2018, alebo aj skôr, ak sa kvôli nejakej kríze (utečenci, eurozóna) ponúkne zámienka pre rozpustenie vlády. Ako hlavný predstaviteľ Rakúska v zahraničí sa Hofer bude snažiť o posilnenie väzieb s vládami v strednej a východnej Európy, ktoré sú najkritickejšie z pohľadu Bruselu a Berlína. To by predstavovalo veľkú výzvu pre Merkelovú," poznamenali analytici.

Ťažkosti Turecka
Utečenecká kríza v Európe odhalila problémy a to nielen pokiaľ ide o schopnosť krajiny reagovať na humanitárnu krízu, ale tiež na politickú súdržnosť a vlastné ambície. Zahltená prílivom zúfalých prisťahovalcov chce Európska únia dohodu s Tureckom, aby sa zabránilo migrantom príchod na kontinent. Na oplátku ponúka peniaze, uvoľnenie vízového režimu pre tureckých občanov, ktorí navštevujú EÚ a urýchlenie rokovaní o prijatí krajiny za člena EÚ. Do toho prišiel pokus o prevrat a ťažké časy pre tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Erdogan sa postavil voči opozícii spôsobom, ktorý je v rozpore s hodnotami EÚ o slobode prejavu a právneho štátu. EÚ preto odložilo časť dohody, pokiaľ ide o uvoľnenie vízového režimu. "Kvôli neúspešnému pokusu o prevrat v Turecku, riziko, že sa neuzavrie utečenecká dohoda medzi EÚ a Tureckom, rastie," hoci analýzy doteraz hovorili, že uvoľnenie vízového režimu je už plne v rukách Erdogana.

Maďarský tlak proti únii
Dohoda EÚ s Tureckom nedokáže utíšiť migračné obavy niektorých východoeurópskych krajín. Maďarsko a jeho vládnuca pravicová strana Fidesz, patria k najhlučnejším oponentom migračnej politiky EÚ a hodlajú usporiadať 2. októbra referendum sotázkou, či by mala krajina odmietnuť systém kvót EÚ. "Hoci naliehavosť utečeneckej krízy výrazne klesá, vláda aj naďalej vedie 'tvrdé a účinné kampane pre zvýšenie volebnej účasti čo pravdepodobne vyústi v odmietnutie schémy, ktorú presadzuje Európska komisia… Tento výsledok posilní Fidesz na domácom trhu a spôsobí väčšie trenie v celej Európe, pretože Maďarsko zaujme ešte jasnejší postoj proti súčasným plánom Európskej komisie," poznamenal tím Eurasia Group.

Zlyhanie Hollandeho
I terorizmus je potrebné spomenúť v dlhom zozname rizík, ktorým Európa v súčasnosti čelí. Francúzsko za ostatný  rok má s ním bohaté skúsenosti. Po masakre v Paríži vlani na jar a nedávnom útoku v Nice, musela  krajina prehodnotiť svoju politiku voči prisťahovalcom, ich integráciu a asimiláciu. Popularita prezidenta Françoisa Hollandeho je na bode mrazu (okolo 18 percent podľa prieskumu v časopise Le Point z polovice augusta). On sám sa zatiaľ nevyjadril, či bude kandidovať na prezidenta v nasledujúcich voľbách v roku 2017. Slabnúca Hollandeho autorita spolu s rezignáciou ministra hospodárstva Emmanuela Macrona, dávajú pochybnosti, či sa neupustí od ekonomických reforiem v krajine.

Ožívujúce Rusko
Sankcie kvôli anexii Krymu v marci 2014 a údajnej podpore proruských povstalcov na Ukrajine. Rusko sa dostalo do nemilosti svojich európskych susedov, ale aj napriek jeho nešťastnej ekonomickej izolácii sa mu podarilo v ostatnom čase obnoviť svoju pozíciu na globálnej scéne. Najmä ako kľúčová súčasť západnej aliancie bojujúcej proti Islamskému štátu v Sýrii. "Sýrska vojna posunula prioritu problémov, vnútorné rozpory EÚ nemali vplyv na zjednotenie názorov ako reagovať na dianie v Sýrii. Rusi sa stali súčasťou aliancie v boji proti IS. Hlavný nápor humanitárnych, ekonomických a bezpečnostných vojnových dôsledkov pripadá na krajiny EÚ. Budúca úloha EÚ v Sýrii bude lakmusovým papierikom pre správnu spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku," píše Marc Pierini z think-tanku Carnegie Europe.

Nezabudnime ani na  Brexit
Proti mínovému poľu potenciálnych problémov v Európe, sa môže zdať rozhodnutie Britov opustiť úniu úplne zanedbateľné. V neposlednom rade najmä preto, že zatiaľ vlastne okrem hlasovania k ničomu neprišlo. Británia sa opiera o legendárny "Článok 50" Lisabonskej zmluvy, ktorý hovorí o spustení formálneho procesu opustenia EÚ, pričom Briti s týmto krokom môžu počkať až do polovice roka 2017. Európski predstavitelia vyjadrili rozhorčenie z postupu Veľkej Británie za odkladanie procesu vzhľadom na ďalšie možné problémy, ktoré tak zostávajú nepovšimnuté v tieni Brexitu. Najmä ak vodcovia ako Merkelová, Hollande a Renzi skončia v prepadlisku dejín. Eurasia Group uzatvára svoju poznámku s tým, že "Brexit do konca roka nepredstavuje skutočne podstatné politické riziko, ale dokáže účinne zamaskovať ostatné politické a trhové riziká v Portugalsku, Taliansku, Grécku, Rakúsku, Maďarsku či Turecku."

Súvisiace články

Aktuálne správy