Ako spoznať pravý burčiak: 9 rád, aby ste pri kúpe nenaleteli

, moneymag Foto: TASR/Roman Hanc;Michal Svítok

Už je to tu, obdobie, keď sú aj niektorí pivári neverní svojmu obľúbenému nápoju. Ak sa chystáte burčiak ochutnať tento rok prvýkrát v živote, pomôžeme vám spoznať ten správny, aby ste si nekúpili len skvasený mušt, čo by mohlo dostať burčiak do nemilosti.

Je jasné, že burčiak je produkt vyrobený z hrozna. Z domáceho hrozna. Preto by sme pri cestách na burčiak z dovozu natrafiť nemali. Predáva sa od augusta do konca novembra, cena začína okolo dvoch eur za liter. Koncom leta ale ide skôr o skvasený mušt z hrozna, ktoré sa k nám dováža. Ten správny, tuzemský burčiak prichádza na scénu začiatkom septembra. Najprv dozrievajú biele odrody a následne tie modré.

Dôležitým ukazovateľom je vzhľad nápoja, pred koštovkou si preto všímajte:
1. Burčiak z bieleho hrozna by mal mať mliečne bielu až svetlo žltú farbu a v určitej miere zakalený  kvasinkami.
2. Už na pohľad musí byť hustý. Ak je zhrdzavený až priehľadný, je to burčiak zmiešaný s vodou.
3. Burčiak nesmie byť tmavý, v opačnom prípade nebol vyrobený z hrozna, ale napríklad z jabĺk.
4. Na stenách nádoby a aj na jej dne môže vytvoriť jemnú usadeninu, väčšinou sú to zvyšky kvasiniek a pozostatkov hrozna.
5. Burčiak by nemal obsahovať žiadne nečistoty, veľké zhluky kvasiniek a už vôbec nie kúsky jabĺk.
6.Ak vám predajca naleje vzorku dobrého burčiaku do pohára, sú jasne vidieť uvoľňujúce sa bublinky a pena.
7. Privoňajte si k burčiaku celkom zblízka. Ak cítite hrozno, je to v poriadku.

Ochutnajte iba menšie množstvo tekutiny

8. Keď je burčiak ideálny zrelý, bude váš chuťový vnem harmonický, nebude prevažovať ani sladkosť, ani trpkosť.
9. Cítiť by ste mali aj to, že je burčiak teplý, pre konzumáciu je to ideálne. Inak ho skladujte v chlade, ale nie v uzatvorený v PET fľaši, pri kvasení sa produkuje oxid uhličitý, ktorý zväčšuje svoj objem. Skonzumujte ho do 24 hodín.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy