Nápad za milión: Pomáha Číňanom vyberať mená a necháva si za to zaplatiť

, The Independent Foto:SpecialName

Britka založila webstránky, kde čínskym rodičom pomáha podľa určitých osobnostných rysov vybrať vhodné meno pre ich potomkov.

Beau Jessopová dostala počas výletu do Číny od tamojších kamarátov otázku, aké anglické meno majú dať potomkovi. Ako sama uviedla, spočiatku si pre rady tohto typu nepripadala ako vhodná osoba. "Nie som pre niečo takéto ani kvalifikovaná a ani tak dôležitá v živote konkrétneho dieťaťa, aby som bola ja tá osoba, ktorá mu vyberie meno," cituje Jessopovú The Independent.

Neskôr ale urobila krátky prieskum a zistila, že v posledných dvadsiatich rokoch rástol v Číne dopyt po anglických menách rýchlym tempom. V tejto krajine je totiž relatívne obvyklé, že rodičia dávajú okrem čínskeho mená svojim deťom ešte aj mená anglická. Tie potom v budúcnosti používajú napríklad v e-mailovej korešpondencii v podnikaní alebo napríklad v prihláškach na zahraničné univerzity.

Lenže Číňania často nepoznajú kultúrny význam mien a kvôli cenzurovanému internetu majú obmedzený prístup k informáciám. Voľba tak padne často na neobvyklé, alebo dokonca bizarné mená ako napríklad Gandalf, Popoluška (Cinderalla), či Rolex.

Postup je takýto. Rodičia najskôr uvedú pohlavie potomka, potom vyberú vlastnosti, ktoré by si pre svojich potomkov želali. Stránka im následne vyberie krátky zoznam mien spoločne s významom a tiež známymi nositeľmi týchto mien. To všetko za poplatok v prepočte za necelé euro.

Na stránky chodí okolo 27 tisíc návštevníkov mesačne s tým, že už 235 tisíc rodičov túto službu využilo. „Strávim dve hodiny denne hovorením so zákazníkmi a zisťovaním, ako služby vylepšiť a potom ďalšiu hodinu samotným zlepšovaním stránok," vysvetlila. Svoju značku SpecialName už aj rozširuje. "Pretože rodičia milujú zdieľanie fotiek svojich detí, nedávno som pridala galériu, takže vytváram SpecialName komunitu." 

Súvisiace články

Aktuálne správy