Poľskú dcéru RBI chcú prevziať dve štátne banky

Podľa zdroja oboznámeného s problematikou banky PKO BP a Alior Bank podali ponuku na prevzatie spoločnosti Polbank, ktorá je dcérou rakúskej bankovej skupiny Raiffeisen Bank International.

Záujem o poľské aktíva skupiny Raiffeisen Bank International (RBI) prejavili poľské štátne banky PKO BP a Alior Bank. Informovala o tom v stredu rakúska tlačová agentúra APA, ktorá sa odvoláva na agentúru Reuters. Podľa zdroja oboznámeného s problematikou, spoločnosti ponuku na prevzatie banky Polbank podali v utorok. Možnú kúpnu cenu zdroj nešpecifikoval a nie je ani známe, či sa o poľské aktíva RBI uchádzajú aj iní záujemcovia. PKO BP a RBI medializované informácie nekomentovali, stanovisko Alior Bank sa nepodarilo získať. V júni RBI oznámila, že svoju poľskú dcéru chce predať verejne obchodovanej firme registrovanej na akciovej burze vo Varšave. Raiffeisen Polbank je deviata najväčšia poľská banka podľa aktív. Finančný riaditeľ RBI Martin Grüll účtovnú hodnotu spoločnosti Polbank vyčíslil na aspoň 1,4 mld. eur.

Skupina RBI banku Polbank získala v roku 2012 a v tom čase sa zaviazala, že do polovica roka 2016 pristúpi k emisii jej akcií v objeme 1 mld. zlotých (PLN). RBI sa v rámci procesu reštrukturalizácie najskôr pokúšala svoju poľskú dcéru predať. Zámer však vlani stroskotal na požiadavke regulátora, aby Polbank pred umiestením akcií na kapitálovom trhu najskôr zo spoločnosti vyčlenila svoje portfólio hypotekárnych úverov poskytnutých v švajčiarskych frankoch.

Raiffeisen Bank International pôsobí aj na Slovensku. Je majoritným akcionárom Tatra banky, ktorá bola do Obchodného registra SR zapísaná 1. novembra 1990. Tá od roku 2012 prevádzkuje na Slovensku aj Raiffeisen Bank, ktorá je vedená ako odštepný závod Tatra banky.

(1 EUR = 4,3186 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy