Slovenské firmy predlžujú lehoty splatnosti o dva dni

Doba splatnosti slovenských firiem je v priemere medziročne o dva dni dlhšia. Kým v roku 2015 to bolo 40 dní, aktuálne vzrástol tento údaj na 42 dní.

Slovenské firmy predlžujú termíny platieb, ktoré poskytujú svojim klientom. Doba splatnosti je v priemere medziročne o dva dni dlhšia. Kým v roku 2015 predstavovala 40 dní, aktuálne vzrástla na 42 dní. Vyplýva to z reprezentatívnej EOS štúdie „European Payment Practices“ za rok 2016, zostavenej na základe odpovedí 3 000 respondentov na rozhodovacích pozíciách v 14 európskych krajinách.

„Trend predlžovania lehôt splatnosti môže byť dvojsečnou zbraňou. Na jednej strane klienti, ktorým firmy nechávajú voľnejšie ruky z hľadiska očakávaných platieb, sa môžu cítiť komfortnejšie. No samotné podnikateľské subjekty by mali mať na pamäti, že ak chcú mať pod kontrolou svoje cash flow, príliš dlhé termíny splatnosti nie sú odporúčané,“ uviedol Michal Šoltes, konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko venujúcej sa manažmentu pohľadávok .

Podľa informácií spoločnosti EOS Group firmy vo východnej Európe zaznamenali rovnaké hodnoty pre oba roky ako na Slovensku. V roku 2016 boli v priemere stanovené termíny splatnosti na 42 dní, rok predtým to bolo 40. V roku 2014 mal tento východoeurópsky údaj hodnotu 42 dní. Naproti tomu západná Európa zaznamenáva kratšie lehoty splatnosti. V roku 2016 to bolo v priemere 37 dní, minulý rok 35 dní.

Ako ďalej spoločnosť uviedla, najdlhšie lehoty, dokedy môžu korporátni klienti firmám splácať svoje záväzky, sú nastavené v Grécku – 53 dní, v Španielsku – 45 dní, na Slovensku a v Maďarsku zhodne 42 dní.

Spoločnosť EOS Group je jedným z medzinárodných poskytovateľov finančných služieb na mieru. Jej hlavnou činnosťou je správa a manažment pohľadávok, kľúčovými sektormi sú bankovníctvo, poisťovníctvo, služby, telekomunikácie a IT firmy. Spoločnosť zamestnáva viac ako 8500 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy