Top ekonóm: Ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľňovania nám už nepomôže

, CNBC Foto: SITA/AP;YT/Interactive Investor

Na nadchádzajúcich schôdzach Európskej centrálnej banky aj Bank of Japan možno očakávať, že predstavitelia ohlásia ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľňovania. Analytici ale varujú, že týmito opatreniami centrálni bankári len strácajú čas.

Brian Coulton, hlavný ekonóm Fitch Ratings, povedal pre televíziu CNBC, že ak centrálne banky budú aj naďalej rozširovať svoje súvahy tým, že nakúpia viac aktív, mohlo by to mať nezamýšľané negatívne dôsledky. "Kvantitatívne uvoľňovanie predstavuje určité riziká pre ziskovosť bánk," uviedol Coulton na konferencii Fitch v Singapure. "Nemusí to urýchliť poskytovanie bankových úverov v takej miere, ako by ste očakávali." Okrem toho podľa neho kvantitatívne uvoľňovanie narušuje trhy, pripomenul, že BOJ už vlastní 35 percent vládnych dlhopisov na japonskom trhu, čím sa proces stáva neúčinný.

Niektorí analytici očakávajú, že ECB zvýši svoj záväzok nákupu na svojom zasadnutí už tento štvrtok. Súčasný program je nastavený na nákup aktív za celkovo 1,7 bilióna eur do marca 2017.

Od BOJ sa tiež všeobecne očakáva, že ďalej zvoľní na svojom zasadnutí 20. až 21. septembra, hoci analytici sa značne rozchádzajú vo svojich predpovediach o tom, či Japonská centrálna banka zvýši nákupy aktív, alebo sa prikloní k znižovanie sadzieb ďalej do záporných hodnôt.

"Napriek všetkému, globálne uvoľnenie prinieslo celkom pekné dôsledky," poznamenal Coulton a poukázal na rastúcu majetkovú nerovnosť. V USA sa podiel príjmov vlastníkom kapitálu vyšvihol na rozdiel od podielu na pracovnom trhu. "Americké firmy sú svedkami rastúceho prebytku hotovosti, stále im rastie podiel na výnosoch, ktorý im generuje ekonomika, ale tieto peniaze nerecyklujú do investičných výdavkov," povedal. "To sa deje nielen pri vyplácaní dividend, spätných odkupoch, fúziách a akvizíciách, ale aj bankových vkladoch, čo sú veci, ktoré v skutočnosti nedokážu pridať na domácom dopyte. Môže to mať čo do činenia s tým, prečo uvoľňovanie zo strany centrálnej banky nemá tak silný účinok." Je to vzorec, ktorý sa opakuje na mnohých vyspelých trhoch, poznamenal. "Prevláda tu určitá obava, či by sme sa skutočne mali obracať na centrálne banky, aby nám pomáhali prekonať poslednú prekážku pri tlačení rastu naspäť smerom hore," povedal Coulton. "Toto sa stáva oficiálnou témou v oblasti makropolitiky. Sme svedkami čoraz väčšieho posunu smerom k zameraniu sa na fiškálne politiky."

Kam kráčaš ECB?
Coulton nie je sám, kto poukazuje na klesajúcu účinnosť menového uvoľňovania. V poznámke na tento týždeň, Hans Lorenzen, úverový stratég Citigroup, uviedol, že kvantitatívne uvoľňovanie prináša "príliš veľa dobrého," a vytláča investorov z aktív. Pokiaľ ide o trhy, "každé rozhodnutie teraz záleží na slovách centrálnych bankárov," povedal. Dodal, že nízke výnosy naprieč trhmi donútili firmy, aby sa pokúsili navýšiť dôchodkové deficity skôr než by mali investovať do kapitálových výdavkov.

Navyše Lorenzen poznamenal, že pri nízkych úrokových sadzbách banky radšej zmenšia svoje súvahy, než by požičiavali do reálnej ekonomiky, pretože náklady na vlastný kapitál by mohli byť väčšie, než je rentabilita vlastného kapitálu. "Prosím Ťa, prestať už nakupovať toľko dlhopisov, pán centrálny bankár," napísal v liste s tým, že je nepravdepodobné, aby kvantitatívne uvoľňovanie samo o sebe niekedy dokázalo oživiť investičnú chuť do jedla."Škody spôsobené systému nestoja za výhody"

To ale neznamená, že kvantitatívne uvoľňovanie nikdy nebolo účinné. Coulton poznamenal, že keď sa toto neortodoxné opatrenie zaviedlo v roku 2008, centrálni bankári sa obávali možnej deflácie spôsobenej nárastom ceny pri obsluhe dlhu, hrozilo, že ak banky odrežú prístup k úverom, viedlo by to ku kolapsu finančného systému, podobne ako počas Veľkej depresie v roku 1930. Centrálne banky tento scenár úspešne odvrátili. "Kvôli tomuto úspechu, sme sa ohľadom očakávaní nechali trochu uniesť v tom, nakoľko by centrálne banky dokázali pomocou nejakých nuáns doladiť to, čo dokážu urobiť," cituje Coultona CNBC. "Dostali sme sa do zrelšej pozície v cykle, už máme za sebou oživenie a dokázali sme sa vyhnúť hlbokej recesii."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy