Zlato: Príležitosť alebo je už za zenitom?

, fidelity Foto:SITA/AP

Zlato v roku 2016 priťahuje veľa pozornosti, keďže jeho cena v priebehu roka vzrástla približne o štvrtinu a táto komodita svojim výkonom prekonala niekoľko hlavných tried aktív. Avšak tento drahý kov je stále mierne odchýlený od maxím, ktoré dosahoval v auguste 2011. Kľúčovou otázkou pre trhy teraz je, či zaznamenáme kontinuálne silný výkon tohto drahého kovu alebo budú doterajšie pohyby jednoducho krátkodobým zlepšením.

Mnohí investori sa snažili zvýšiť pozície v zlate , využívajúc strach ohľadom globálneho rastu, s obavami v súvislosti so spomalením rastu v Číne, ktoré prevládali najmä začiatkom roka. Dopad týchto obáv môžeme vidieť na cene zlata počas roku 2016,  s výrazným zlepšením, ktoré sa objavilo pri kulminujúcej trhovej panike v druhej polovici januára.

Zlato profitovalo jednak z uvoľnenia protivetrov ako aj  z podpory zo strany nervóznych investorov. Skutočnosť, že FED začiatkom roka prijal viac holubičí postoj, mala za následok uvoľnenie silného trendu dolára, čo je zvyčajne protivetrom pre cenu zlata. Očakáva sa, že výnosy zostanú nižšie po dlhší čas a tradičná nevýhoda zlata, teda že nič nevynáša, je menším problémom. Avšak sú tu aj takí, ktorí veria, že zlatu sa bude dariť len v prostredí negatívnych reálnych výnosov – t.j. keď je inflácia vyššia ako hladiny výnosov. Do tohto bodu sme ešte nedospeli. 

Pominula už príležitosť?

„Hoci sme pri zlate zaznamenali výrazné rally, myslím, že investori by stále mali zvažovať alokáciu do tohto drahého kovu. Zlato môže fungovať ako bezpečný prístav počas období trhovej volatility a môže poskytovať silné vyrovnávacie výnosy voči akciám. To sa hodí, keď mnohé akciové trhy vyzerajú draho,“ tvrdí Nick Peters, Fidelity Portfolio Manager.

V uplynulých mesiacoch boli akcie poháňané viac očakávaniami politiky centrálnych bánk, zameranej skôr na nižšie výnosy po dlhší čas, ako na neisté zlepšovanie ekonomických základov. Zatiaľ čo rally poháňané momentálnou situáciou sa môže určitý čas udržať, akcie sú teraz citlivé na zmenu trhových udalostí. „Nie je nepravdepodobné, že uvidíme opakovanie volatility, ktoré sme tu mali začiatkom roku 2016 alebo aj v tomto čase minulý rok. Ako uchovávateľ hodnoty môže zlato tiež poskytnúť ochranu, ak zaznamenáme nárast inflácie,“ myslí si Nick Peters.

Určiť dobré momenty vstupu pokiaľ ide o zlato nie je jednoduché. Zmeny v cene zlata sú užšie spojené so sentimentom ako s ekonomickými základmi medzi ktoré patrí aj rovnováha medzi ponukou a dopytom. Avšak investori sa teraz môžu snažiť zvyšovať svoje štrukturálne pozície v zlate, aby sa chránili pred trhovou volatilitou. „Štrukturálne pozície sa pravdepodobne nebudú predávať narýchlo, aj keď tento predpoklad treba pozorne sledovať, keďže zmeny sentimentu a rastový výhľad sa menia,“ odporúča Peters a dodáva, že nedávno pridal pozíciu v zlate aj do Fidelity Funds fondov Global Multi Asset Tactical (GMAT), čo by malo zabezpečiť silný zdroj vyrovnávacích výnosov voči akciám, ak zaznamenáme ďalšiu volatilitu. „Fondom to umožňuje naďalej vyhľadávať príležitosti kapitálového rastu v prostredí, ktoré naďalej zostáva neistým.

Súvisiace články

Aktuálne správy