Koniec lacnej ropy: Rusi sa dohodli so Saudmi

, ČTK Foto: SITA/AP

Spolupráca s Rijádom bude zahŕňať cesty k stabilizácii ropného trhu, vrátane obmedzení ťažby, povedal na tlačovej konferencii v čínskom Chang-čou minister Novak. Podľa agentúry Reuters dodal, že Rusko je pripravené sa k takejto dohode pripojiť.

"So saudským ministrom energetiky sme sa dohodli na spoločných krokoch smerujúcich k stabilizácii situácie na trhu s ropou. Za najefektívnejší nástroj považujeme zmrazenie produkcie, o konkrétnych parametroch sa aktuálne rokuje," povedal Novak podľa agentúry Reuters.

Fálih však vyhlásil, že zmrazenie ťažby ropy v súčasnosti nie je nutné. "Zmrazenie je jednou z preferovaných možností, v súčasnosti ale nie je nevyhnutné," povedal po podpise dohody o spolupráci s Ruskom. "Situácia na trhu sa zlepšuje, čo sa odráža v cenách," dodal.

Novak uviedol, že je okrem iného potrebné vybrať mesiac, na ktorý by sa prípadné zmrazenie produkcie vzťahovalo. Dodal, že by to mohol byť jeden z mesiacov prvého polroka. Rusko je podľa neho pripravené akceptovať akýkoľvek navrhnutý mesiac.

Rusko a Saudská Arábia patria medzi najväčších producentov ropy na svete. Ministri Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorú vedie Saudská Arábia, ale Rusko jej členom nie je, majú rokovať o možnosti zmrazenia ťažby a ďalších opatreniach na podporu trhu na neoficiálnom stretnutí na energetickej konferencii na konci septembra v Alžírsku.

Svetové ceny ropy začiatkom tohto roka vinou silného previsu ponuky nad dopytom po prvýkrát za 12 rokov zostúpili pod 30 dolárov za barel. V súčasnosti sa cena severomorskej ropy Brent pohybuje okolo 47 dolárov za barel, zatiaľ čo ešte v prvej polovici roka 2014 výrazne presahovala hranicu 100 dolárov za barel.

Ruský prezident Vladimir Putin už v piatok agentúre Bloomberg povedal, že jeho krajina dúfa v dohodu popredných svetových ťažiarov na zmrazenie produkcie ropy, ktorá by podporila ceny. Rusko potrebuje dodatočné príjmy do rozpočtu, pretože ruské verejné financie sú teraz kvôli nižším cenám ropy pod značným tlakom. Predaj ropy a zemného plynu zabezpečuje Rusku viac ako polovicu príjmov štátneho rozpočtu.

Súvisiace články

Aktuálne správy