Rusko chce predať takmer 20-% podiel v Rosnefti

Rusko chce aj napriek ekonomickým sankciám predať podiel v ropnom koncerne Rosnefť. Moskva očakáva, že z predaja získa vyše 11 miliárd USD (9,83 miliardy eur). Informovala o tom agentúra Reuters.
Ruský prezident Vladimir Putin v piatok (2.9.) vyhlásil, že transakcia by sa mala uskutočniť ešte tento rok. Podieľať na nej by sa mali strategickí partneri.
Rosnefť je jedným z najväčších ropných koncernov na svete a ťaží tretinu z celkovej ruskej produkcie ropy. Vláda si chce zachovať v koncerne väčšinu, privatizovať by sa malo 19,5 %. Hodnota tohto podielu predstavuje vyše 11 miliárd USD. Aj minister hospodárstva Alexej Uľukajev potvrdil, že táto suma je blízka skutočnosti.
Z dôvodu sankcií Európskej únie (EÚ) a USA by pre západné firmy zrejme bolo komplikované, keby chceli kúpiť podiel v Rosnefti. Západ uvalil na Rusko sankcie po anexii Krymu. Do úvahy preto prichádzajú záujemcovia z Číny alebo Indie. Napriek tomu majú mnohí investori pochybnosti, či budú ich peniaze v Rusku bezpečné.
Japonská vláda už dementovala správu denníka Nikkei, že sa snaží o získanie podielu v Rosnefti. Minister obchodu Hirošige Seko uviedol, že Japonsko si chce síce zabezpečiť prístup ku komoditám, neuvažuje však o investícii do koncernu.
Ruská vláda sa snaží o privatizáciu časti Rosnefti, keďže z dôvodu sankcií a nízkych cien ropy má problémy s plátaním dier v rozpočte. Putin však zdôraznil, že Rusko nebude predávať podiel v koncerne za každú cenu.
Keď Rosnefť pred desiatimi rokmi vstúpila na burzu, jej trhová hodnota predstavovala takmer 80 miliárd USD. Dnes je to už len okolo 55 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy